Buffons Juventus gemakkelijk naar finale Champions League na zege (2-1) op AS Monaco

Het hoofd in de nek, de handschoenen voor de mond, de ogen naar de hemel gericht. Juventus-keeper Gianluigi Buffon wist na afloop van de ten koste van AS Monaco veroverde Champions League-finaleplaats dat de camera's op hem gericht zouden zijn en bood de pathos waarom gevraagd werd.

Bart Vlietstra
Gianluigi Buffon viert de overwinning van Juventus op Monaco. Beeld afp
Gianluigi Buffon viert de overwinning van Juventus op Monaco.Beeld afp

Nooit won de 39-jarige doelman de meest prestigieuze clubtrofee, het is een van de weinige omissies op zijn erelijst naast de Europese titel voor landenteams.

'Het was wijzer geweest als ik al gestopt was,' liet hij zich geregeld ontvallen. Maar 'Gigi' gaat voor een plaats tussen de allergrootsten. En waarom niet? Hij behoort nog altijd tot de allerbeste keepers, en niet alleen op basis van dik twintig jaar ervaring in de top. Juventus, ook al praktisch landskampioen, is bovendien bijna net zo goed als het Super-Juve van begin deze eeuw, met Del Piero, Zidane, Davids, Nedved en, ook toen al, Buffon.

Dinsdagavond had de Juventus-aanvoerder het rustig. Na 68 minuten was hij kansloos op een intikker van de 18-jarige Monaco-aanvaller Mbappé, die daarmee de jongste doelpuntenmaker in een halve finale ooit werd. Juventus was toen al zeker van de finale, dankzij vier eerdere treffers, twee in Monaco vorige week en twee dinsdagavond in de eerste helft.

Snelle uitgooi

Buffon was betrokken bij de 1-0 door snel naar linkerflankspeler Sandro te gooien. Via een aantal schijven kwam de bal bij Dani Alves, die de bal op het hoofd van collega Mandzukic schilderde. De Kroatische alleskunner klopte in twee instanties zijn landgenoot Subasic. Kort voor rust tekende Alves met een fenomenale volley voor de 2-0. Buffon snelde zijn doel uit om de 33-jarige ex-Barcelona-back een kusje te geven.

De rode loper naar Cardiff -finalestad op 3 juni als waarschijnlijk Real Madrid wacht- was al een eind uitgerold in Monaco. Goalgetter Higuaín tekende voor beide treffers, maar het was Buffon die het tapijt gladstreek met een kwartet topreddingen.

'In elke wedstrijd wil ik laten zien dat ik verdien te spelen op dit niveau, ondanks mijn leeftijd,' sprak Buffon tussen beide duels. 'Ik werk hier iedere dag keihard voor. De dag dat ik stop, wil ik dat mensen echt bedroefd zijn.'

Al tijdens de warming-up murmelde Buffon gisteravond wat in zichzelf, de ogen gesloten. Daarna ging hij voorover liggen, zijn hoofd zowat begraven in de bal. Het kwam allemaal in beeld, de camera's houden van Buffon en Buffon is verzot op de camera's. Hij legde het aan met een tv-presentatrice en debiteert graag filosofische teksten. Toen vorige week voor de derby met Torino een gedenkmoment van de vliegramp waarbij de meest succesvolle Torino-ploeg ooit verongelukte, beklad bleek, schreef hij op zijn Facebook-pagina: 'De mensen die dit hebben gedaan zijn nog meer dood dan de doden. (...) Deze kampioenen hebben een hele natie trots gemaakt. De doden vallen niemand lastig.'

Buffon viert een doelpunt met Dani Alves (midden) en Claudio Marchisio. Beeld reuters
Buffon viert een doelpunt met Dani Alves (midden) en Claudio Marchisio.Beeld reuters

Depressies

Openhartig vertelde hij eerder over zijn depressies in 2003 nadat hij met Juventus na strafschoppen de Champions Leaguefinale van AC Milan had verloren. Twee jaar geleden tegen FC Barcelona kreeg hij een herkansing, maar was Juve nog niet zo sterk als nu. Alves, Higuaín, Dybala, Mandzukic, Pjanic, Cuadrado en Sandro zijn geweldige aanvullingen op het bestaande fundament van Buffon, Barzagli, Bonucci en Chiellini.

Buffon is de absolute Godfather van de ploeg. Bij de toss dinsdagavond legde hij een imponerende arm om de schouder van de veel kleinere Monaco-aanvoerder Falcao, om die even later bij het allereerste luchtduel omver te beuken. Hij excuseerde zich, het was allemaal niet zo bedoeld. Buffon-watchers wisten beter. Voor de Nederlandse scheidsrechter Kuipers, die een redelijk relaxte avond had, was het te licht om te bestraffen.

Monaco moest naar voren, maar Juventus was veel gevaarlijker. Vooral voor rust regende het kansen voor de thuisploeg, maar Monaco-keeper Subasic kan er ook wat van. De tweede helft kon bijna schriftelijk worden afgedaan, op die gedenkwaardige treffer van Mbappé na.

Straks is het wellicht BBC (Barzagli, Bonucci, Chiellini) tegen BBC (Bale, Benzema, Cristiano) in Cardiff. Juventus heeft daarachter die extra B, die ongetwijfeld in woord en gebaar zijn leven zal geven om zijn imposante loopbaan te vervolmaken.

Kylian Mbappé Beeld photo_news
Kylian MbappéBeeld photo_news
Meer over