Update

Brzoskowski en Nijhuis naast podium bij EK zwemmen

De openingsdag van de EK zwemmen in het 25 meterbad van Netanya heeft de Oranjedelegatie nog geen medailles opgeleverd. Moniek Nijhuis naderde het erepodium het dichtst. Ze kwam op de 50 school een tiende van een seconde tekort voor brons. Maarten Brzoskowski onderscheidde zich woensdag door twee keer het Nederlands record op de 400 vrij aan te scherpen. Die nieuwe standaard op dit nummer is nu 3.40,20. Daarmee werd hij in de finale slechts zesde.

Moniek Nijhuis Beeld anp
Moniek NijhuisBeeld anp

De 20-jarige Brzoskowski deelde de nationale toptijd met Ferry Weertman (3.42,19). In Israël dook hij daar in de kwalificatie al ruim onder (3.40,87) om in de eindstrijd nog iets harder te gaan. De echt grote jongens joeg hij daarmee geen angst aan. De Hongaar Peter Bernek werd kampioen in 3.35,46. Daarmee troefde hij de 29-jarige Duitser Paul Biedermann (3.35,96) net af.

Nijhuis, ter voorbereiding op de Olympische Spelen naar Engeland verhuisd om te trainen, kwam op de schoolslagsprint driemaal in actie. Via 30,36 (serie), 30,26 (halve finale) kwam ze in de medaillerace uit op 30,09. Met een Nederlands record van 29,62 achter haar naam was stiekem op meer gerekend. Vooral omdat onder anderen de Litouwse wereldtopper Ruta Meilutyte, tegenwoordig haar ploeggenote in Plymouth, ontbrak in Israël.

De Finse Jenna Laukkanen had aan 29,71 genoeg voor de titel. De Belgische Fanny Lecluyse (29,84) en de Russin Natalja Ivanejeva (29,99) flankeerden haar bij de prijsuitreiking. Bij de mannen won de Sloveen Damir Dugonjic in 26,20, een honderdste voor de Brit Adam Peaty. Sébas van Lith strandde al in de series maar was met 27,66 sneller dan ooit.

Katinka Hosszu was de internationale vedette van de eerste dag. De Hongaarse alleskunner was een klasse apart op de 400 wissel, maar slaagde er niet in haar wereldrecord uit de series (4.19,46) opnieuw te verbeteren.

Tessa Vermeulen werd in de halve finales van de 100 rug uitgeschakeld. De debutante had aan 59,26, wel een persoonlijk record, lang niet genoeg voor een plek bij de top acht. Hosszu ging ook weer te water en toonde zich ook op dit onderdeel voorlopig de beste (56,49). Ze had nog net tijd zich een beetje af te drogen voor de huldiging van de wisselslag.

Maarten Brzoskowski Beeld anp
Maarten BrzoskowskiBeeld anp
Meer over