Broos Feyenoord voert tragikomedie op

Als de toch al zo moeizame overlevingstocht van Feyenoord gisteren na één helft had mogen worden beëindigd, zou coach Bert van Marwijk een bevrijdende 3-0 zege op een onthutsend zwak FC Groningen hebben genoteerd....

De gedroomde progressie moest na een bizarre tweede helft worden bijgesteld. Op kinderlijke wijze stond het mentaal broze elftal de Groningers nog een remise toe.

In negentig doldwaze minuten speelden FC Groningen en Feyenoord in het uitverkochte Oosterpark-stadion twee wedstrijden tegen elkaar, waarin beide ploegen met 3-0 wonnen én verloren. Zover had Feyenoord het nooit mogen laten komen, want in wedstrijd 1 solliciteerde FC Groningen nadrukkelijk naar een plaats in de nacompetitie.

Al na vijf minuten benadrukte linksbuiten Lurling met zijn vierde doelpunt waarom hij het wonderkind Van Persie - uit de gratie bij het Rotterdamse legioen - en de van een blessure herstelde Leonardo uit de basis houdt. Prompt holden de Feyenoorders weer naar achteren, maar Groningen-verdediger Vrede leek zijn ploeg voor een hopeloze opgave te plaatsen.

Bij een verkeerde terugspeelbal op keeper Beukenkamp, die door Feyenoord-spits Kuijt niet op waarde werd geschat, liep Vrede een liesblessure op. De boomlange Amsterdammer wekt de indruk tijdens zijn verblijf in Griekenland voornamelijk op het strand te hebben gelegen, want bij Groningen is hij bepaald geen rots in de branding.

Coach Ron Jans erkende dat hij zijn libero eerder had moeten wisselen. Nu voelde Vrede tijdens een duel met Kuijt opnieuw iets knappen in de liesstreek, waardoor hij zijn tegenstander een vrije doortocht gunde. Kuijt rondde fraai af en vlak voor rust kopte aanvoerder Paauwe zelfs de 3-0 binnen, na een voorzet op maat van middenvelder Schreuder.

Feyenoord met 3-0 voor, die luxe kende coach Van Marwijk dit seizoen nog niet. Uiteraard mocht het povere verweer van Groningen geen betrouwbare graadmeter worden genoemd voor het eigen spel. Wijlen Bert Jacobs zou het gestuntel van de thuisclub een klassiek voorbeeld van 'hots-knots-begonia' voetbal hebben genoemd.

Desondanks verleidde wedstrijd 1 Van Marwijk tot een bescheiden lofzang op het positiespel van Feyenoord. De 'kleine stapjes voorwaarts' hadden zomaar een reuzensprong kunnen worden, als wedstrijd 2 niet tot verbijstering en schaamte in het Rotterdamse kamp had geleid.

Van Marwijk noemde de foute uittrap van Zoetebier in de 52ste minuut - zijn spelhervattingen blijven een doorn in het oog - hét moment waarop FC Groningen tot leven werd gewekt. De Volendamse keeper moest vervolgens een corner toestaan, waarna Floren de bal in de rebound op het hoofd van Groningen-spits Drent legde. Met een subtiele knik achterover tekende hij voor een lichtpuntje: 1-3.

Meer zou die Groningse treffer immers niet hebben betekend als Acuna, Paauwe, Kuijt en Lurling het vizier na rust wat scherper hadden gesteld. Wedstrijd 2 werd plotseling een helletocht voor Feyenoord, toen de Braziliaan Hugo de bal op aangeven van Pinas langs Zoetebier prikte: 2-3.

Prompt bleek het vertrouwen van de ploeg flinterdun en ontbeerde Feyenoord een rustpunt. De Belgische rechtsback Swerts knoeide er lustig op los. De Koreaan Song was door het ontbreken van de geblesseerde De Nooijer en de zieke Snoyl de derde keuze als linksback. Vormgever Schreuder was in de hectische slotfase onzichtbaar en de overschatte leider Paauwe raakte achterin de regie kwijt.

Het kon niet waar zijn en toch gebeurde het, een minuut voor tijd. De schlemielige klutsgoal voor Groningen paste feilloos in het beeld van de amusante tragikomedie in het Oosterpark.

Pinas, door Groningen weggeplukt bij het Feyenoord-filiaal Excelsior, schoot met goed geluk nog eens op het doel van Zoetebier. Per ongeluk trof hij de buik van invaller Van Gessel, die de bal tot wanhoop van Feyenoord over de doellijn zag rollen: 3-3.

Zo vormde wedstrijd 2 voor beide teams een scherp en curieus contrast met wedstrijd 1. Van Marwijk besefte dat Feyenoord vijf dagen voor het UEFA Cup-duel met het Tsjechische Teplice een psychologische tik moest incasseren.

Zijn collega Jans was blij dat hij niet alleen als ex-leraar Duits bekend staat. 'Ik heb namelijk ook een bevoegdheid geschiedenis.'

Volgens meester Jans had FC Groningen immers geschiedenis geschreven door een 3-0 achterstand te repareren. Van Marwijk kon er niet om lachen, in de wetenschap dat hij driekwartier bij Jans in de klas had moeten zitten.

Meer over