Olympische Spelen

Brons voor springruiter Van der Vleuten op één seconde van het goud

Eindelijk was daar het lichtpuntje voor de hippische ploeg in Tokio. Springruiter Maikel van der Vleuten won woensdag samen met zijn paard Beauville Z het brons. Het is zijn tweede olympische medaille nadat Van der Vleuten in Londen in 2012 met Verdi het zilver mee naar huis had genomen in de landenwedstrijd.

Maikel van der Vleuten met Beauville Z op weg naar brons. Beeld AFP
Maikel van der Vleuten met Beauville Z op weg naar brons.Beeld AFP

Door zijn medaille is er eindelijk weer olympisch eremetaal gehaald door een Nederlandse ruiter. In Rio in 2016 ging de ploeg voor het eerst sinds 1992 met lege handen naar huis. De eventingploeg en dressuurruiters wonnen ook niks in Tokio, waardoor alle druk op de springruiters lag.

Van der Vleuten was in de barrage als laatste aan de beurt, dus hij wist dat hij snel moest zijn. De 33-jarige springruiter kwam uiteindelijk slechts één seconde tekort voor de olympische titel. Alleen de Britse topfavoriet Ben Maher met Explosion W en Peder Fredricson met All Inn, paarden die overigens in Nederland zijn gefokt, bleven hem voor.

‘Natuurlijk denk je: ‘had ik die seconde nog ergens kunnen halen', zei Van der Vleuten na de wedstrijd tegen de NOS. ‘Maar dat had misschien ook voor een fout kunnen zorgen. Je wil zo'n paard ook niet overvragen. Ik ben enorm blij met deze bronzen medaille.’

Hobbelig

De weg naar brons verliep hobbelig voor Van der Vleuten. Allereerst lagen de wedstrijden door het coronavirus een tijd stil. Maar er was een ander virus wat in de paardenwereld voor veel meer angst zorgde dan corona.

Het voor paarden dodelijke rhinopneumonievirus hield flink huis in de internationale stallen. Op een springconcours in Valencia stierven dit jaar maar liefst negen paarden. Daarop besloot de internationale paardensportbond FEI de wedstrijden tot en met eind maart stil te leggen.

Van der Vleuten hield Beauville Z vorig jaar een tijdje langs de kant. Ook in de voorbereiding op Tokio wilde hij voorzichtig doen met het dier. Hij sloeg de laatste wedstrijd voor Tokio, het CHIO in Rotterdam, over om thuis te trainen.

Marc Houtzager deed ook mee aan de finale, maar hij kwam tekort met Sterrehof's Dante. De combinatie kwam niet foutloos over de hindernissen en overschreed daardoor de tijdslimiet.

Meer over