Brons voor estafettezwemsters 4x100 meter

Maud van der Meer, Marrit Steenbergen, Maaike de Waard en Ranomi Kromowidjojo hebben dinsdag de eerste medaille namens Nederland gepakt bij de WK kortebaan in Windsor. Het kwartet van Oranje eindigde in de finale van de 4x100 meter vrije slag aanvankelijk als vierde, maar schoof op naar het podium omdat Canada werd gediskwalificeerd.

Ranomi Kromowidjojo Beeld EPA
Ranomi KromowidjojoBeeld EPA

De wereldtitel ging naar de Verenigde Staten, dat met Amanda Weir, Kelsi Worrell, Madison Kennedy en Mallory Comerford in de ploeg zegevierde in 3.28,82. Het Italië van Federica Pellegrini, de kersverse wereldkampioene op de 200 vrij, pakte het zilver in 3.30,28. De 3.31,10 die Nederland neerzette, bleek uiteindelijk goed voor brons.

Twee jaar geleden pakte Oranje bij de WK in Doha het goud in een wereldrecord van 3.26,53. Destijds behoorden Inge Dekker en Femke Heemskerk nog tot de ploeg. Dekker besloot na de Spelen van Rio te stoppen, terwijl Heemskerk een lange rustpauze heeft ingelast.

Jonge talenten
Met de jonge talenten Steenbergen en De Waard erbij leken Van der Meer en 'Kromo' aanvankelijk naast de medailles te grijpen. De jury concludeerde echter dat de zwemsters uit Canada in de fout waren gegaan bij een overname, wat het gastland op diskwalificatie kwam te staan.

Kromowidjojo, die in Windsor haar wereldtitel op de 50 vrij verdedigt, zette met 51,36 een sterke splittijd neer. Alleen Worrell was nog sneller (51,04).

Geen finale voor Toussaint
Kira Toussaint greep naast een finaleplaats op de 100 meter rugslag. De 22-jarige zwemster kwam in de halve finales niet verder dan de twaalfde tijd: 57,73. Daarmee was de dochter van voormalig olympisch kampioene Jolanda de Rover aanzienlijk langzamer dan eerder op de dag in de series, toen ze 57,50 had geklokt.

Bij haar WK-debuut vier jaar geleden in Istanbul bleef Toussaint ook al steken in de halve finales van de 100 rug. De rugslagspecialiste, die in de Verenigde Staten traint bij de Universiteit van Tennessee, kwam afgelopen zomer bij de Olympische Spelen niet door de series.

Toussaint had dinsdag in het 25 meterbad van Windsor aanzienlijk sneller moeten zwemmen om de finale te halen. De nummer acht van de halve finales klokte 57,07.

Meer over