Brons op Super-G moet Lindsey Vonn zoet smaken

Haar vertrouwde Rockies, het luidruchtige thuispubliek en de aanwezigheid van aanstaande echtgenoot Tiger Woods en haar twee honden hebben Lindsey Vonn dinsdag niet aan haar eerste titel bij de WK alpineski in Vail kunnen helpen. De Amerikaanse vedette, sinds haar 12de woonachtig in Vail, werd op de Super-G verslagen door de Oostenrijkse Anna Fenninger, de olympisch kampioen van Sotsji, en door de Sloveense titelverdedigster op het snelheidsnummer, Tina Maze.

John Volkers
Lindsey Vonn tijdens de afdaling in de Super-G. Beeld EPA
Lindsey Vonn tijdens de afdaling in de Super-G.Beeld EPA

Het brons van 2015 zal Vonn evenzogoed zoet hebben gesmaakt. Het was haar eerste grote medaille sinds 2011, de WK van Garmisch-Partenkirchen, waar de Amerikaanse diva zilver op de afdaling veroverde. Zij kampte in de Beierse Alpen met de gevolgen van een hersenschudding, karakteristiek voor haar met kwetsuren gevulde carrière.

Twee jaar later, bij de WK in het Oostenrijkse Schladming, was Vonn, meisjesnaam Kildow, er ernstiger aan toe. Bij de openingsrace van die wereldtitelstrijd, de Super-G op de Planai, viel ze door de matige sneeuwcondities en scheurde de voorste kruisband van de rechterknie. Er brak ook een stuk van haar onderbeenbot af.

De Oostenrijkse Anna Fenninger en Lindsey Vonn. Beeld ANP
De Oostenrijkse Anna Fenninger en Lindsey Vonn.Beeld ANP

Afgrijzen

Haar aftocht van de berg wekte afgrijzen. De skister hing in een zak aan een staaldraad onder de reddingshelikopter. Velen dachten dat de 28-jarige sportvrouw na haar exit in de takels haar sportleven zou beëindigen.

Vonn knokte na een knieoperatie als een bezetene om fit te worden. Ze beloofde er in Sotsji, twaalf maanden later, weer te zijn. Ze wilde haar afdalingsgoud van de Spelen van Vancouver (2010) verdedigen. Ze leek het te halen, maar een trainingsongeluk, met een nieuwe scheur in de kruisband, wierp haar zo ver terug dat ze drie weken voor de Olympische Spelen van Sotsji moest besluiten tot het inleveren van haar gegarandeerde startplaats. Vonn liet zich op 19 februari, nog tijdens de Spelen, opereren.

Het was de aanloop naar de huidige succesvolle winter. Lindsey Vonn lag sinds 2013 nog drie wereldbekers achter op grootvorstin Annemarie Moser-Pröll (59 om 62). Het record ging deze winter over in Amerikaanse handen. Vonn won de wereldbekers afdaling van Lake Louise, Val d'Isère en Cortina d'Ampezzo. Ze won ook de Super-G races van Cortina en van Sankt Moritz, een goede week geleden. Haar tussenstand: 64.

Tweede kans

In Vail zei ze zich nog nooit zo ontspannen te hebben gevoeld op een WK. Ze was de torenhoge favoriete voor het eerste nummer op The Raptor, de uiterst lastige afdaling bij Beaver Creek die speciaal voor de WK werd aangelegd. De wedstrijd van dinsdag werd door de matige weersomstandigheden, het waaide hard op de berg, met vijf bochten ingekort. Het tweede starthuis lag direct aan het begin van het steile stuk.

Vonn verloor het goud door iets te ronde bochten te draaien op die eerste sectie. Haar tweede deel was subliem. Ze kampte bovendien met harde windstoten op het middenstuk, waardoor ook de andere favoriete, Lara Gut uit Zwitserland, werd getroffen. Vonn kwam knap beneden, maar zag haar eerste plaats in de volgende run al overgaan in handen van Maze (0,12 seconden sneller). Die op haar beurt moest buigen voor Fenninger (met 0,03 verschil).

Vrijdag wacht Vonn een tweede kans, op de afdaling van dezelfde berg. In 2009 werd ze in Val d'Isère wereldkampioen afdaling, een jaar later in Vancouver olympisch kampioen op dat veeleisende nummer. De thuiswedstrijd moet haar dan geluk brengen.

Vail-Beaver Creek is het gedroomde terrein van Vonn die haar hele familie heeft meegebracht naar Colorado. In 1999 was ze al eens bij een WK op dezelfde berg. Toen was ze als meisje van 14 betrokken bij de preparatie van de baan. Ze kon het zich nog lang herinneren. 'Ik moest elke ochtend om vier uur mijn bed uit.'

Meer over