Brits Daviscupteam later naar België vanwege terreurdreiging

De angst voor een terreuraanslag in België en specifiek in Brussel heeft het Britse tennisteam doen besluiten zondag niet af te reizen naar Gent, waar komende vrijdag de finale van de Daviscup begint. Andy Murray en zijn team zijn achtergebleven in Londen, waar ze trainen op de indoor gravelbanen van de Queen's Club. Het team zal waarschijnlijk maandag de oversteek maken, meldt de BBC.

Andy Murray en zijn Britse Davis Cupteam vertrekken pas later naar Gent vanwege terreurdreiging in België. Beeld getty
Andy Murray en zijn Britse Davis Cupteam vertrekken pas later naar Gent vanwege terreurdreiging in België.Beeld getty

Eerder had de organisatie van het Davis Cup toernooi al zijn zorgen geuit over de veiligheid bij het tennisevenement.De veiligheid van de spelers, fans, media en werknemers blijft de hoogste prioriteit', aldus David Haggerty, voorzitter van de Internationale Tennisfederatie (ITF).

'We weten dat België het dreigingsniveau verder heeft opgeschroefd voor Brussel. Dit baart ons zorgen, maar vooralsnog gaan de voorbereidingen door. We houden constant contact met de relevante autoriteiten, de Belgische bond en het bedrijf dat voor ons risico's analyseert. Dat blijft zo', zei Haggerty.

Belgische voetbalwedstrijden afgelast

In het Belgische voetbal werden twee duels afgelast vanwege een tekort aan politiemensen. Lokeren - Anderlecht wordt gezien als een risicowedstrijd, waar extra politieinzet bij nodig is. Die wordt altijd gevraagd uit Brussel. Vanwege het verhoogde terreurrisico in de Belgische hoofdstad bleek die assistentie niet mogelijk. Daarop besloot de burgemeester van Lokeren het duel te verbieden. Later op zaterdag verdween ook het duel tussen Mouscron-Péruwelz en Charleroi van het programma.

De terreurdreiging in Brussel is verhoogd naar het hoogste niveau en wordt nu ingeschaald als 'ernstig en zeer nabij'.

'Als club respecteren we deze beslissing omdat er elementen waren die duidelijk maakten dat de veiligheid inderdaad niet kon worden gegarandeerd', aldus voetbalclub Lokeren.

Voetballers van Anderlecht komen dit weekend niet in actie. Beeld photo_news
Voetballers van Anderlecht komen dit weekend niet in actie.Beeld photo_news

Geen concrete aanwijzigingen

De overige duels in de Jupiler Pro League dit weekeinde gaan vooralsnog wel door, ondanks de aanbeveling van het Belgische terreurorgaan OCAD om alle wedstrijden in de eerste en twee klasse af te gelasten. Na overleg tussen de de Belgische voetbalbond KBVB en de Pro League is besloten om de wedstrijden toch door te laten gaan.

'Omdat er geen concrete aanwijzingen zijn heeft de raad van bestuur unaniem beslist om de zeven resterende wedstrijden van deze speeldag niet af te gelasten', aldus de Pro League in een persbericht.

'De raad van bestuur stelt vast dat dreigingsniveau vier alleen voor het Brussels Hoofdstedelijke gewest geldt. We herinneren eraan dat de maximale voorzorgsmaatregelen bij de clubs gerespecteerd zullen worden en dat deze in overleg met de lokale overheden nog uitgebreid kunnen worden.'

Voor voetbal op het tweede niveau is nog geen beslissing genomen. Wel werd het duel tussen White Star Brussel en Coxyde van zaterdagavond afgelast. Burgemeesters kunnen sowieso beslissen dat duels in hun gemeente niet mogen plaatsvinden.

Tafeltennissers Japan mijden jeugd-WK

Vanwege de terreuraanslagen in Parijs zullen er geen Japanse tafeltennissers deelnemen aan het jeugd-WK dat op 29 november in de Franse Vendée begint. Japanse media meldden zaterdag dat tafeltennisbond JTTA zich heeft afgemeld omdat de jeugdige spelers bang zouden zijn om naar Frankrijk af te reizen.

Tot de Japanse ploeg behoorde de 15-jarige Mima Ito, die ondanks haar leeftijd al de nummer 11 van de wereld is. Ze won dit jaar tussen de senioren al de Duitse Open en gold als een van de favorieten voor het junioren-WK in het Franse departement onder Nantes.

Nederlandse tafeltennissers hebben zich dit jaar niet geplaatst voor de mondiale titelstrijd voor junioren.

Meer over