Brinkman breekt rechter knieschijf

De afscheidstournee van Jacques Brinkman heeft een hoogst ongelukkige wending gekregen. De 328-voudige recordinternational brak donderdag tijdens de Champions Trophy zijn rechter knieschijf....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

De vraag is of hij op tijd fit is voor de Olympische Spelen, het toernooi waar de 33-jarige Brinkman met een gouden medaille afscheid wil nemen van een imposante sportcarrière. Hij is, samen met Ronald Jansen, de enige speler die alle internationale titeltoernooien op zijn naam schreef.

Ploegarts Peter Verstappen sprak echter het vertrouwen uit dat deelname aan de Spelen in september niet in gevaar zal komen. 'Ik zie liever een gebroken knieschijf dan een gescheurde knieband', zei Verstappen. 'Het herstel duurt wel lang, zes tot acht weken, maar daarna is de breuk volledig geheeld. En met de buitengewone basisconditie van Jacques zit hij er zo weer bij.'

Zo gemakkelijk als de ploegleiding het Brinkman gisteren voorspiegelde, zal het vermoedelijk niet gaan, maar de middenvelder die in Amstelveen bezig was aan een uitstekend toernooi, maakte zich daarover nog geen zorgen. 'Op dit moment vind ik het veel erger dat ik zondag de finale niet kan spelen', aldus de immer gedreven Brinkman.

De breuk is pas de tweede serieuze blessure in zijn dertienjarige internationale carrière. Vier jaar geleden werd hij geopereerd aan zijn meniscus en was hij drie weken uitgeschakeld. Donderdag brak hij zijn knieschijf in de wedstrijd tegen Australië na een aanvaring met Jay Stacy. Die zwaaide zijn stick te agressief door.

Brinkman was niettemin mild over de onbeholpen actie van de Australiër, die donderdag nog werd uitgeroepen tot beste speler van het afgelopen jaar. 'Ik weet zeker dat hij me niet opzettelijk heeft willen uitschakelen. Zoiets gebeurt nu eenmaal in het heetst van de strijd.' Brinkman speelde de wedstrijd overigens gewoon uit. Pas gisterochtend wezen foto's in het ziekenhuis uit dat de knieschijf gebroken was.

'Dat viel me tegen. Het voelde wel stijf, maar ik dacht nog: een spuitje erin en dan speel ik zondag wel', aldus Brinkman die werkeloos moest toezien hoe zijn ploeg de vijfde poulewedstrijd op rij won van Spanje. Het werd 1-0 door een doelpunt kort voor tijd van Taeke Taekema. De vervanger van Bram Lomans verzilverde de vierde strafcorner met een mooie sleeppush.

Zondag kan Nederland in de finale tegen Duitsland als eerste ploeg zonder puntverlies de Champions Trophy binnenhalen. Voor het team dat twee jaar geleden al alle records brak door de trilogie te voltooien, is dat een extra stimulans. Brinkman zal zich moeten troosten met de gedachte dat hij zijn loopbaan in september een nog mooier einde kan geven.

Meer over