Bridge

null Beeld -
Beeld -

Tijdens de deelnemerslijst bij de World Bridge Series in Sanya stond naast de Nederlandse ploeg slechts een klein aantal landen. Wel verscholen zich achter ludieke namen, zoals Kasimirs Dreamteam en Lucky Seven, professionele topparen uit de hele wereld. Het jonge Nederlandse team (Verbeek-Molenaar, Ritmeijer-Ticha en van den Bos-van Lankveld) sneuvelde in de ronde van 64. Bas Drijver-Sjoert Brink, die in de Meesterklasse voor Het Witte Huis uitkomen, speelden in Sanya voor Diamond (VS). In de halve eindstrijd tegen Monaco, met Helness-Helgemo(Noor), Fantoni-Nunes( It) en Multon-Zimmerman (Fr),ontspon zich een opwindende thriller waarin de Monegaskische huurlingen aan het langste eind trokken.

Drijver-Brink spelen altijd, zoals in diagram 1, op het scherpst van de snede.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

1SA dbl harten 2 schoppen 2

pas schoppen 3 harten 4 schoppen 4

dbl pas pas pas

1SA: 10-13 punten. Noord inviteerde na schoppen 2 met schoppen 3 voor de manche. Zuid liet zich door de goede hartenstop verleiden tot 3SA, door noord - die een vijfkaart schoppen in zuid veronderstelde - gecorrigeerd naar schoppen 4. Voor west, Drijver, reden tot een 'Drie Azen Doublet': schoppen 4 wordt misschien gemaakt maar zeker niet met een overslag. West kwam tegen schoppen 4 uit met klaveren, gesneden in de dummy voor klaver H in oost. Oost, Brink, speelde heel goed niet direct de singleton ruiten na maar vervolgde klaveren, en wel klaver 2 als kleurvoorkeur voor ruiten. De leider won met klaver 10 in zuid en vervolgde argeloos ruiten. Het dak stortte in. West won ruiten A en speelde ruiten B (Lavinthal voor harten), getroefd door oost. Harten naar harten A gevolgd door een tweede ruiten introever. Daarna kwam als klap op de vuurpijl eindelijk de derde klaveren die in west een tweede troefslag (en de vierde downslag) creëerde. Troeft zuid immers met een schoppenhonneur dan troeft west niet over.

Een onbegrensd vertrouwen was in diagram 2 vereist voor de winnende beslissing.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

- harten 1 schoppen 2 ruiten 4

schoppen 5 klaver 6 schoppen 6 harten 7

schoppen 7 dbl pas pas

pas - - -

Na de harten 1-opening door noord, Drijver, startte oost de vijandelijkheden met een zwak sprongvolgbod van schoppen 2. Ruiten 4 door zuid, Brink, was een 'Fitbid': een goede ruitenkleur met grote hartensteun. West zette noord met schoppen 5 het mes op de keel en oost, gooide er met schoppen 6 een schepje bovenop. Sjoert Brink vertelde dat hij na schoppen 6 nauwelijks bedenktijd nodig had: 'Het was onmogelijk dat Bas zonder harten A en klaver A, daar keek ik zelf tegenaan, met een singleton schoppen toch als voorstel voor groot slem het controlebod van klaver 6 deed. De renonce schoppen was evident. Daarbij kreeg ik de indruk dat west ons nooit iets zou laten spelen. Mijn harten 7 was opgelegd.' Het redbod van schoppen 7 ging vier down, overigens een identieke score als op de neventafel.

null Beeld -
Beeld -
Meer over