BRIDGE: Weer overwinning voor outsiders

De formule 'winner takes all' staat tot aan het einde van een sportwedstrijd garant voor spanning. In de slotfase van het 38-ste open NK viertallen werden afgelopen zondagmiddag twee tafels afzonderlijk geplaatst....

Met wereldkampioenen (Westra, Muller, Jansen-Westerhof), leden van het EK-team (Jansma-Van Cleeff en Hoogenkamp-Verhees), finalisten van de meesterklasse (Maas-Van der Neut, Versluis-Vis, Bertens-Nab) en bijna alle meerklasseviertallen van de partij kon de finale van dit open NK niet anders dan een expert-bezetting krijgen.

Het tweede team van het Leidse Crash en vier Groningers aangevoerd door Sjoerd Zandvoort (beide viertallen komen in de reguliere competitie uit in de eerste divisie, de afdeling onder de meesterklasse) hadden lak aan deze gedachte en maakten korte metten met de grote groep sterker ingeschatte tegenstanders. Zaterdagochtend gingen deze twee teams sterk van start. Twee dagen lang gaven ze geen krimp, hielden in de tiende wedstrijd de verdediging gesloten en lieten alle nationale kanonnen het achterwiel zien met een finaleplaats als bekroning.

Al te veel verbazing wekt deze situatie nu ook weer niet. In het afgelopen seizoen was het eerder regel dan uitzondering dat outsiders toernooi-overwinningen voor de neus van favoriete paren of viertallen wegkaapten.

Is deze ontwikkeling een teken van een algemene nivellering in het nationale topbridge of zitten de erkende topspelers in een dip en hebben zij een off-year?

Voor beide bondscoaches, Kirchhoff van het open team en Niemeyer van de vrouwen, was het zwakke opereren van de nationale teams twee weken voor aanvang van het EK reden zich eens achter de oren te krabben. Hoe kan in de korte tijd die rest de vorm van de nationale teams op een peil worden gebracht die een greep naar de ereplaatsen in Montecatini mogelijk maakt?

Crash begon de finale met een carryover van twaalf imps. Deze voorsprong verdween als sneeuw voor de zon toen Gronings optimisme het met een straatlengte won van een conservatieve aanpak van de Leidenaren.

(...................)

Meer over