BRIDGE: Leider spartelt in bloedbad

De eerstkomende, en dit jaar laatste, kans op internationale bridgeroem voor Nederland is eind oktober in Tunesië bij de Venice Cup, het wereldkampioenschap voor vrouwen-landenteams....

De bridgevrouwen kregen na de zo voorspoedige vrijdag 27 juni twee maanden vakantie. Woensdag werden zij door coach Niemeyer voor een eerste training naar het bondscentrum van de NBB verordonnerd.

Naast Vriend-Van der Pas en Pasman-Simons treden Verbeek-Van Zwol in Hammamet aan in een round-robin van achttien landen. Martine Verbeek neemt de door Ine Gielkens verlaten plaats in. Vorige week werd in deze rubriek een explosieve ruzie tussen Verbeek en Van Zwol tijdens het WK 1994 in een verkeerd jasje gestoken.

Een onthutste Wietske van Zwol liet weten dat zij niet als dader maar als slachtoffer het incident met een glas water heeft ondergaan. Verbeek-Van Zwol hebben elke vorm van onenigheid van zich afgezet en zijn in de hoogste versnelling aan de voorbereiding begonnen.

Om de tegenstanders van Nederland bij het WK te bestuderen is het interessant via de homepage van de Bridge Plaza de finales van kwalificatietoernooien van de andere zones te volgen. Egypte won op overtuigende wijze het kampioenschap van zone 4 (Afrika, Azië en het Midden-Oosten). Toch ontbreken de Egyptische vrouwen op het WK.

Een reglement van de Wereld Bridge Federatie schrijft voor dat een land alleen aan het WK kan deelnemen als het ook voor de Olympiade inschrijft. Egypte speelde wel mee aan de open Olympiade maar niet aan de Olympiade voor vrouwen. De WBK volgde slaafs dit reglement zonder enige sportieve waarde: Exit Egypte uit de Venice Cup.

De dialoog van coach Niemeyer met zijn paren heeft als belangrijkste doel de twee speelsters van elk paar op dezelfde manier te laten denken over de aanpak van het bieden en tegenspel; afspelen is een individuele zaak. In de spellen van diagram 1 en 2 kregen Pasman-Simons problemen in het bieden en tegenspel voorgeschoteld die door Niemeyer ook als materiaal voor een discussie met zijn twee andere paren kunnen worden gebruikt.

Zie diagram 1

(...)

Meer over