nieuwstennis

Breuk tussen Kiki Bertens en coach Raemon Sluiter is definitief

De breuk tussen tennisster Kiki Bertens en coach Raemon Sluiter is definitief. Na haar opgave bij de WTA Finals maakte de 27-jarige Bertens via Instagram bekend dat ze verdergaat met coach Elise Tamaëla en haar aanstaande echtgenoot en sparringpartner Remko de Rijke.

Robèrt Misset
Kiki Bertens met Raemon Sluiter,  tijdens haar partij tegen de Russische Natalia Vikhlyantseva tijdens het Libema Open Tennis in 2018.  Beeld ANP
Kiki Bertens met Raemon Sluiter, tijdens haar partij tegen de Russische Natalia Vikhlyantseva tijdens het Libema Open Tennis in 2018.Beeld ANP

Bertens spreekt in haar bericht van ‘een moeilijke beslissing’ om de samenwerking met Sluiter te beëindigen. ‘Ik ben gegroeid als speelster en als persoon en had dit alles niet zonder hem kunnen bereiken.’ Ze zegt tevens geen extra begeleider aan haar team te willen toevoegen. ‘Ik voelde me de laatste periode ondanks alles sterk en denk dat het op dit moment in mijn carrière de beste keus is om het maximale eruit te halen.’

Onder leiding van Sluiter beleefde de nummer tien van de wereld in 2016 haar internationale doorbraak met een halve finale op Roland Garros. Vorig jaar behaalde ze met een vierde plaats op de wereldranglijst de beste ranking ooit voor een Nederlandse tennisster. Ondanks het succes stond de relatie tussen Bertens en Sluiter in 2017 al onder druk. Bertens worstelde met de spanning en de verwachtingen en zat meer dan eens huilend op de baan.

Sluiter eiste van haar een verandering in wat volgens hem ‘negatief’ gedrag was, waarna Bertens tijdens haar vakantie in een schriftje diverse verbeterpunten aangaf. Het tweetal vond nieuwe energie en in 2018 werd Bertens ook meer dan een gravelspecialist: ze won het sterk bezette hardcourttoernooi in Cincinnati en bereikte bij de WTA Finals de halve finales.

‘Adempauze’

Dit jaar handhaafde Bertens zich weliswaar in de toptien, maar haar resultaten bij de grandslamtoernooien waren onder de maat. Nergens kwam Bertens verder dan de derde ronde, waardoor ze tot een inhaalrace veroordeeld was om nog een ticket te bemachtigen voor de WTA Finals. Na de teleurstellend verlopen US Open, waar Bertens in de tweede ronde werd uitgeschakeld, had Sluiter het idee dat hij zijn pupil niet langer wist te raken.

Aanvankelijk spraken ze van een ‘adempauze’, toen Sluiter een stap opzij zette omdat hij ‘niet langer het beste uit Kiki kon halen’. Ze hadden een verschillende visies over hoe Bertens de laatste horde moest nemen om een grandslamtitel te kunnen winnen. Sluiter wilde de enige Nederlandse speelster in de tophonderd nog meer uit haar ‘comfortzone’ halen. Bertens moest in haar ziel afdalen om af te rekenen met een negatief zelfbeeld.

Omgekeerd ervoer Bertens de confrontaties met haar coach als belastend. Vorige week vertelde ze aan de Volkskrant dat ze met Tamaëla als coach haar rust had hervonden. Met de voormalige prof als interim-coach won ze in 2018 al het graveltoernooi in Charleston, toen Sluiter vanwege privéomstandigheden thuisbleef. Ook toen viel op hoe Tamaëla bijna sereen haar werk deed: ze verplaatste zich uitdrukkelijk in de gemoedstoestand van Bertens.

Lege tank

De chemie tussen Tamaëla en Bertens was ook tastbaar tijdens de tournee door Azië, al waren de prestaties wisselend. Bertens erkende dat het gekkenwerk was om acht toernooien op rij te spelen om alsnog bij de beste acht speelsters van het jaar te eindigen. Ze miste rechtstreekse kwalificatie voor de WTA Masters op een haar na, maar werd als invaller toch toegelaten tot het officieuze WK.

Bertens stuntte prompt met een zege op Ashleigh Barty, de nummer één van de wereld. Maar donderdag was de ‘tank helemaal leeg’, vertelde ze. Bertens kondigde toen al aan dat ze een besluit had genomen over de ‘coachsituatie’, die haar ‘extra energie’ had gekost. Aanvankelijk wekte Bertens nog de indruk dat een hereniging met Sluiter mogelijk was, maar de twee hadden de laatste weken nauwelijks nog contact. ‘Tamaëla en ik werken uitstekend samen, op en buiten de baan’, aldus Bertens.

Ze wil lekker tennissen, niet teveel aan haar hoofd hebben. Juist die meer ontspannen benadering botste met de opvattingen van Sluiter. ‘Ik heb er vertrouwen in dat, als ik mezelf iedere dag probeer te verbeteren, er nog veel moois gaat komen’, aldus Bertens op Instagram. Over de manier waarop verschilde ze teveel van mening met Sluiter, die in 2018 bij het NOCNSF-gala samen met schaatstrainer Jac Orie nog werd verkozen tot coach van het jaar.

Lees ook dit interview met Kiki Bertens
Kiki Bertens: ‘Als ik mijn ergernis opkrop, wordt mijn spel daar niet beter van’

Meer over