Brengt Feyenoord Van Bronckhorst te vroeg?

Het kind van de Kuip is maandag vervroegd begonnen als hoofdtrainer van Feyenoord, de club waar hij als 7-jarig jochie binnenstapte met een droom. Die droom beschreef Giovanni van Bronckhorst als scholier al eens in een opstel. Het ging over ene Jantje de Boer die profvoetballer werd. Hij eindigde zijn verhaal met de zin: 'En het leukste is, die Jantje de Boer, dat ben ik.'

Iwan Tol
Giovanni van Bronckhorst maandag op zijn eerste dag als hoofdtrainer van Feyenoord. Beeld EPA
Giovanni van Bronckhorst maandag op zijn eerste dag als hoofdtrainer van Feyenoord.Beeld EPA

Eigenlijk zou Van Bronckhorst (40) pas volgend seizoen aan de slag gaan als hoogste baas in de Kuip, waar hij assistent van Fred Rutten was. Door het ontslag van Rutten, vlak na de ontluisterende nederlaag bij PEC Zwolle, werd zondagavond een beroep op hem gedaan. Van Bronckhorst moet Feyenoord klaarstomen voor het play-off-duel met Heerenveen, donderdag in Friesland.

Risico

Hem nu al naar voren schuiven brengt een zeker risico met zich mee. Daarvan was technisch directeur Martin van Geel zich bewust toen hij zondagavond direct na het ontslag van Rutten doorreed naar Van Bronckhorsts huis. Mocht Feyenoord zich niet plaatsen voor de Europa League, dan heeft 'Gio' al een krasje opgelopen voordat hij goed en wel is begonnen.

In april 2000 stond Feyenoord min of meer voor dezelfde keuze. Toen was coach Leo Beenhakker opgestapt en overwoog de clubleiding de nieuwe trainer Bert van Marwijk alvast te laten beginnen. Daar werd van afgezien om hem niet op te zadelen met een situatie waar hij zelf niet om had gevraagd.

Dit keer besloot de directie anders. 'We wisten natuurlijk dat dit voor Giovanni niet het ideale moment was om in te stappen en dat hij liever aan het begin van volgend seizoen was begonnen', zei Van Geel gisteren. 'Maar hij kende gelukkig geen twijfel. Hij is een echte Feyenoorder en wil dit voor de club doen. Hij zei: we gaan ervoor.'

Europees voetbal

Dus sprak Van Bronckhorst, 45 dagen eerder dan gepland, de spelers maandagochtend al even kort toe in zijn nieuwe functie. 'Giovanni straalt uit dat hij er iets van wil gaan maken', constateerde Van Geel tevreden. 'Het vertrouwen is niet groot, nadat we vijf wedstrijden op rij niet hebben gewonnen. Toch gaan we er met elkaar alles aan doen om de laatste strohalm te grijpen en ons alsnog te plaatsen voor Europees voetbal.'

Van Bronckhorst, die in 2010 afscheid nam als voetballer in de WK-finale tegen Spanje, begon meteen na zijn actieve carrière aan zijn opleiding Oefenmeester 1. In 2010 benoemde Feyenoord hem tot assistent van Ronald Koeman en op 23 maart promoveerde technisch directeur Van Geel hem tot de nieuwe hoofdtrainer voor het komende seizoen.

Giovanni van Bronckhorst Beeld epa
Giovanni van BronckhorstBeeld epa

'Helaas pindakaas'

Het vervroegde aantreden kan op twee manieren uitwerken voor Van Bronckhorst. In het verleden ging het geregeld mis, bijvoorbeeld toen Beenhakker in 2007 werd benoemd tot interim-trainer. Hij volgde Erwin Koeman op voor de play-offs tegen FC Groningen. Het werden zeven vermakelijke dagen, vol hilarische quotes ('Noem mij maar Adje Interim'), maar het lukte niet om Groningen te verslaan.

Ook Leon Vlemmings, tijdelijk opvolger van de opgestapte Gertjan Verbeek, slaagde er twee jaar later niet in Feyenoord de play-offs te laten winnen. Al in de eerste ronde ging de ploeg onderuit tegen NAC, een nederlaag die Vlemmings begeleidde met de woorden 'Helaas pindakaas'.

Gunfactor

Trainer Henk van Stee bleek in 2000 wel in staat om Feyenoord in korte tijd naar Europees voetbal te loodsen.

Eén ding is zeker: Van Bronckhorst heeft de gunfactor van de supporters. Niet voor niets werd hij na zijn carrière uitgeroepen tot Feyenoorder voor het leven. Al betekent een glanzende loopbaan als speler niet automatisch onbeperkt krediet voor een functie als trainer. Zo werd Mario Been, een ander kind van de Kuip, in 2009 als verlosser binnengehaald bij Feyenoord, om twee jaar later via een zijdeur weer te verdwijnen.

Zover is het bij Van Bronckhorst nog lang niet. Mocht zijn club een flater slaan in de play-offs, dan zullen de pijlen van de supporters zich richten op de directie. 'Jantje de Boer' heeft voorlopig niets te verliezen.

Meer over