Breda en Hilversum bereiken eindstrijd

In één wedstrijd zullen het Hilversums Schaakgenootschap en Panfox/Breda vanmiddag uitmaken wie zich een jaar lang clubkampioen van Nederland mag noemen....

Van onze schaakmedewerker

BREDA

Panfox klaarde het karwei tegen SMB op overtuigende wijze: 7,5-2,5. De titelverdediger trad aan in een fantasieformatie met de grootmeesters Goerevitsj en Van der Wiel aan het achtste en negende bord om zo een eventuele tactische opstelling van de tegenstander op te kunnen vangen. De voorzorgsmaatregel bleek onnodig toen SMB in een heel gewone opstelling achter de borden verscheen.

Het Bredase huurlingenlegioen kweet zich naar behoren van zijn opdracht. Van Wely, Sokolov, Vaganjan, Bosboom, Hodgson, Goerevitsj en Cuijpers zorgden voor winstpartijen. SMB wist er drie persoonlijke successen tegenover te stellen. Krudde en Klip versloegen Delemarre en Van der Wiel en aan het eerste bord stal Theo Hommeles de show door van Jan Timman te winnen.

Veel moeizamer kwam de zege van HSG op LSG tot stand. Een gelijkopgaande wedstrijd met winstpartijen over en weer werd beslist aan het vierde bord waar LSG'er Roobol een gewonnen stand tegen Nijboer in tijdnood zodanig bedierf dat hij nog verloor. Toen later de Israëliër Kosashvili een moeilijke stelling tegen Van Blitterswijk remise wist te houden, had HSG toch nog een ruime 6,5-3,5 eindzege behaald.

Meer over