Brazilië telt veel kwaliteit, maar vormt geen hechte ploeg

Titelverdediger Brazilië en Nederland stonden ook in het vorige WK-toernooi, vier jaar geleden, tegenover elkaar. Dat was in het Amerikaanse Dallas....

Van onze verslaggever

John Volkers

PARIJS

Het Braziliaanse elftal zal de afgelopen dagen nog regelmatig hebben teruggedacht aan de kwartfinale uit het vorige toernooi. In de broeierige hitte van de Cotton Bowl in Dallas kwam het elftal van bondscoach Advocaat uit geslagen positie terug, van 2-0 naar 2-2. Zoveel karakter was niet vermoed bij de Nederlanders.

Uit een nog vaak besproken vrije trap van Branco viel ten slotte de beslissing in Zuid-Amerikaans voordeel. De Braziliaanse linksback raakte de bal in het ventiel voor het bijzondere effect; de verdedigingsmuur onttrok de knikker aan het zicht van doelman De Goey die via binnenkant paal werd verslagen (3-2).

Van de 22 spelers in de basiselftallen in de Texaanse kookpot zijn vanavond in Marseille slechts zes aan een heroptreden toe. Bij Nederland kunnen Jonk en Bergkamp revanche nemen; bij Brazilië treden Taffarel (32), Aldair (32), Dunga (34) en Bebeto (34) aan voor de herhaling.

Brazilië heeft het elftal in vier jaar tijd redelijk maar niet overdreven ververst. Romario en Marcio Santos hadden er nog bij behoren te zijn, maar vielen in de voorbereiding af door blessures. Vooral het gemis van Romario, met vijf treffers de held van USA'94, doet zich gelden.

Het team van '94 kreeg de handen niet echt op elkaar. Carlos Alberto Parreira stelde achter de twee sterren, Romario en Bebeto, vooral dienende spelers op. Het middenveld, met Mauro Silva en Dunga als buffer voor de verdediging en Mazinho en Zinho op de flanken, werkte als een scherm.

Het huidige Braziliaanse elftal heeft meer brille, maar lijkt als ploeg zwakker. Controleur Dunga krijgt hoge cijfers, maar kon vrijdagavond na de zege op Denemarken nauwelijks uit de ogen kijken van vermoeidheid. Hij heeft de brave Cesar Sampaio naast zich van wie allesbehalve drie doelpunten waren verwacht.

Het voorste deel van het vierkant op het middenveld bevat de smaakmakers, Rivaldo en Leonardo, twee linksbenige spelers van wie de laatste op rechts wordt geposteerd. De Milanees kreeg die rol in de tweede groepswedstrijd, de 3-0 tegen Marokko. Tot dan had Giovanni de voorkeur gekregen.

Achterin hebben Aldair en Junior Baiano de opdracht de ene, soms anderhalve spits van de tegenstander in bedwang te houden. Tegen de Noor Flo bleek evenwel de zwakte van de reus Baiano.

Op de flanken was tot nu toe veel van de aanvallende kracht van het gezelschap van Zagallo geconcentreerd. Roberto Carlos mag vrijuit naar voren rennen, maar heeft nog geen keer aan de verwachtingen voldaan. Op de rechterflank zal Brazilië de geschorste Cafu moeten vervangen. Ze Carlos is eigenlijk linksback, maar wordt geacht op de andere vleugel te opereren.

De vrees van Hiddink is dat Ronaldo in Marseille eindelijk zijn bijzondere reputatie gaat bewijzen. De beste speler van de wereld heeft behalve tegen Marokko nog niemand verblind tijdens 'zijn' WK.

De huidige Braziliaanse elf:

DOEL

Taffarel; 32 jaar; Galatasaray; 110 maal geselecteerd.

Keepers van zijn niveau lopen er in Brazilië genoeg rond. Maar de atletische Taffarel heeft ervaring en een goede verstandhouding met de verdediging. Werd in vijf WK-wedstrijden toch al zes keer gepasseerd. Verdiende tijdens het WK een transfer van Atletico Mineiro naar Galatasaray.

ACHTERHOEDE

Ze Carlos; 29 jaar; Sao Paolo; zes maal geselecteerd.

Waarschijnlijke vervanger van de geschorste Cafu en de grote onbekende bij Brazilië. Speelde vorig jaar nog in de tweede divisie en vulde zijn salaris toen aan met de verkoop van watermeloenen. Maar coach Zagallo heeft alle vertrouwen in hem.

Junior Baiano; 28 jaar; Flamengo; 21 maal geselecteerd.

Licht ontvlambaar karakter. Speelde één seizoen bij Werder Bremen en werd in die tijd voor tien wedstrijden geschorst wegens een vuistslag. Lenige mandekker, sterk met het hoofd. Soms ook wat gemakzuchtig.

Aldair; 33 jaar; AS Roma; 75 keer geselecteerd.

Debuteerde in 1989 als international en voltooit in Frankrijk zijn derde WK. Met zijn overzicht en zijn rust is Aldair een van de pijlers in het elftal waarin avontuurlijk voetbal op het tweede plan komt. Ontbrak in de met 2-1 verloren wedstrijd tegen Noorwegen.

Roberto Carlos; 25 jaar; Real Madrid; 52 keer geselecteerd.

Is zowel linksbuiten als linksback, maar overtuigde in die dubbelrol tot nu toe alleen tegen Chili. Zijn voorzetten zijn niet nauwkeurig genoeg en verdedigend is hij kwetsbaar. Befaamd om zijn vrije trappen die met veel effect worden getrapt. Zijn voorganger Branco schoot op die manier Nederland uit het vorige WK.

MIDDENVELD

Leonardo; 29 jaar; AC Milan; 52 keer geselecteerd.

Was in de openingswedstrijd tegen Schotland een ijverige invaller en houdt sindsdien Giovanni uit de ploeg. Met de ervaren Leonardo is het middenveld beter in balans. Charmant en intelligent.

Dunga; 35 jaar; Jubilo Awata; 94 keer geselecteerd.

Sinds het vertrek van Romario is Dunga de man die het Braziliaanse spel vorm geeft. Gaf Bebeto een uitbrander in de wedstrijd tegen Marokko wegens nalatig spel. Is met zijn soberheid het tegendeel van wat je van een Braziliaanse voetballer verwacht.

Cesar Sampaio; 30 jaar; Yokohama Flügels; 39 keer geselecteerd.

Onbaatzuchtige speler die in Frankrijk opeens een neus voor doelpunten heeft. Is samen met Ronaldo en Bebeto de verrassende topscorer: drie treffers. Brak met twee treffers de tegenstand van Chili in de tweede ronde.

Rivaldo; 26 jaar; Barcelona; 22 keer geselecteerd.

Is pas de laatste twee wedstrijden tot ontplooiing gekomen en blijkt vooral in combinatie met de vaste invaller Denilson op dreef. Ging als vervanger van Ronaldo begin dit seizoen naar Barcelona en lijkt nu op weg hem naar de kroon te steken als de ster van het Braziliaanse team.

VOORHOEDE

Bebeto; 34 jaar; Botafogo; 88 keer geselecteerd.

Al dertien jaar international. Vormde op het WK in Amerika een gevaarlijke combinatie met Romario. Met Ronaldo vlot het tot nu toe minder. Ruimt vaak het veld voor Denilson.

Ronaldo; 22 jaar; Inter Milan; 44 keer geselecteerd.

Was in Amerika nog bankzitter. Vooraf werd gedacht dat hij de grote ster van het toernooi was, maar alleen in de tweede helft tegen Chili fonkelde hij echt.

Meer over