Brazilië heeft identiteitscrisis nog steeds niet overwonnen

Na de verloren kwartfinale tegen Paraguay in de Copa America weet bondscoach Dunga dat Brazilië terug bij af is. De vijfvoudig wereldkampioen heeft zijn identiteitscrisis kennelijk nog niet van zich afgeworpen. Bovendien rijt de mislukte strafschoppenserie in het Chileense Concepción een oude wond open.

Mark Misérus
De Braziliaanse bondscoach Dunga kijkt toe tijdens de verloren kwartfinale tegen Paraguay in de Copa America 2015 Beeld anp
De Braziliaanse bondscoach Dunga kijkt toe tijdens de verloren kwartfinale tegen Paraguay in de Copa America 2015Beeld anp

De 1-1 van zaterdagnacht (Nederlandse tijd) en de afloop daarna, zette de klok precies vier jaar terug. Net als bij het vorige Zuid-Amerikaanse kampioenschap bleek Paraguay voor Brazilië een onneembare horde in de kwartfinale en wederom was het een strafschoppenserie die het pleit beslechtte.

Met de geschiedenis van het vorige Amerikaanse toernooi indachtig, hielden de Braziliaanse commentatoren al voor de eerste penalty hun hart vast. In 2011 presteerden alle vier Brazilianen het vanaf elf meter te missen. Nu leidden de invallers Everton Ribeiro en Douglas Costa de uitschakeling van hun ploeg in, die werd bezegeld door de beslissende knal van Paraguayaan Derlis González, uitblinker van het Zwitserse FC Basel.

Bondscoach Dunga geeft aanwijzingen vanaf de kant tijdens de wedstrijd tegen Paraguay in de kwartfinale van de Copa America 2015 Beeld anp
Bondscoach Dunga geeft aanwijzingen vanaf de kant tijdens de wedstrijd tegen Paraguay in de kwartfinale van de Copa America 2015Beeld anp

González had zijn land ook al in de reguliere speeltijd op 1-1 gezet via een strafschop, gegeven nadat het even moet hebben geknetterd in het hoofd van Thiago Silva. De Braziliaanse verdediger duikelde bij een voorzet van González over ploeggenoot Dani Alves heen om de bal met zijn hand weg te stompen. Doelman Jefferson was vervolgens kansloos op de penalty.

De gelijke stand kwam het ingekakte duel ten goede, want Brazilië had zich na de snelle 1-0 van Robinho direct ingegraven en wachtte af wat Paraguay van plan was. Na de gelijkmaker sloegen de twee ploegen elkaar met golven van niet al te hoogstaand countervoetbal om de oren.

González schoot hard op de vuisten van Jefferson, Coutinho nam het doel van Villar onder vuur met een stuiterbal. 'Buena, buena', spoorde de Argentijnse coach Rámon Diaz de Paraguayaanse troepen aan, in een duel dat in de geest van de Copa bol stond van de Zuid-Amerikaanse sentimenten.

Bondscoach Dunga spoort zijn mannen aan in de kwartfinale tegen Paraguay. Beeld anp
Bondscoach Dunga spoort zijn mannen aan in de kwartfinale tegen Paraguay.Beeld anp

González veinsde een bloedneus nadat hij tegen de arm van Filipe Luis was opgelopen, Willian beëindigde elke demarrage met een hele of halve schwalbe. Dunga keek hem misprijzend na toen hij hem na een uur voor Douglas Costa liet plaatsmaken.

Na afloop incasseert de coach gelaten de uitschakeling van Brazilië, een ploeg in verval, die al sinds de Copa America in 2007 geen hoofdprijs meer heeft gewonnen. Hij wijst op een virus dat vijftien van zijn spelers de afgelopen week moet hebben verzwakt. De eveneens getroffen Jefferson erkent die klachten, maar vindt dat die het duel tegen Paraguay niet hebben beïnvloed. 'We moeten diep nadenken over het Braziliaanse voetbal en niet alleen op het veld', legt Dunga de vinger op de zere plek.

Het Brazilië van 2015 is vermoedelijk beter dan de ploeg die vorig jaar bezweek onder de hoogspanning van het WK in eigen land. Toen werd niets minder dan de wereldtitel gevraagd om cynisme en honger van het volk te blussen. Zo niet, zo zei de Braziliaanse ex-bondsvoorzitter José Maria Marin, 'dan gaan we met zijn allen naar de hel'.

Met de 7-1 tegen Duitsland in de halve finale laaiden de vlammen in alle hevigheid op. Bondscoach Scolari wist al tijdens de schrobbering dat zijn tijd erop zat. Voor zijn opvolging kwam de Braziliaanse bond uit bij een oude bekende: Dunga, die eerder nog zo fel was bekritiseerd om de gortdroge manier waarop hij Brazilië bij het WK 2010 had laten voetballen, mocht terugkomen.

De voormalige middenvelder rekende meteen af met de tradities die hij vanaf de kant als slappe hap had bestempeld. 'Mannen huilen niet', kraakte hij de gewoonte van de ploeg het volkslied in tranen mee te zingen als oppepper voor elk WK-duel. En passant haalde hij een bezem door de selectie, die vorig jaar niet bepaald van kwaliteit overliep.

Zo houdt de beperkte spits Fred tegenwoordig de bank warm, terwijl Julio Cesar werd opgevolgd door reservekeeper Jefferson. De vaak onrustige linksback Marcelo is afgelost door de net zo vaak opkomende Filipe Luis. Miranda is een degelijke maar sobere mandekker, die David Luiz uit de ploeg heeft verdreven. Coutinho en zijn nieuwe ploeggenoot bij Liverpool Firmino kunnen het spel verheffen.

Neymar kreeg tegen Colombia rood na een opstootje en kreeg een schorsing van 4 wedstrijden waardoor hij de rest van het toernooi moest missen. Beeld anp
Neymar kreeg tegen Colombia rood na een opstootje en kreeg een schorsing van 4 wedstrijden waardoor hij de rest van het toernooi moest missen.Beeld anp

Maar de trots van het cynisch gestemde volk hebben ze nog niet herwonnen. Ook met sterspeler Neymar er nog bij was het voetbal van de 'Seleção' vaak moeizaam tijdens de Copa, waar Paraguay nu dinsdagnacht in de halve finale aantreedt tegen het Argentinië van Messi.

Na de vlotte uitschakeling in Chili weet bondscoach Dunga dat hij een list moet verzinnen. Hij moet het gemis van de dan nog steeds geschorste Neymar opvangen als in oktober alweer de kwalificatie voor het volgende WK in Rusland begint.

Meer over