Bovelander laat zich zelfs in afscheidsduel nog niet wisselen

Floris Jan Bovelander kreeg vlak voor tijd een publiekswissel, maar weigerde naar de kant te komen. Met nog dertig seconden op de klok probeerde de Bloemendaler zijn afscheid van de Nederlandse hockeyvelden nog even uit te stellen....

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

AMSTERDAM

'Het is mooi geweest', zei de 31-jarige Bovelander, nadat hij zo'n tweehonderd kinderen van zijn handtekening had voorzien. 'Ik heb zoveel gewonnen en verloren. Ik ben moe, oud en op. Ik ga nu lekker met het derde team op een achteraf veldje ballen en dit soort wedstrijden rustig vanaf een bankje bekijken. Ouwehoeren over vroeger, toen het allemaal veel beter was.'

De goede oude tijd was de periode dat de play-offs nog een onbekend fenomeen waren in de hockeywereld. In de halve eindstrijd van het landskampioenschap laaide de discussie over het omstreden slot van de competitie weer op. Veel spelers kunnen nauwelijks de motivatie opbrengen om het hele seizoen voluit te spelen, als het kampioenschap pas in de laatste twee weekeinden wordt beslist.

Bovelander: 'Ik wil elke week volle koker spelen en niet alleen in de play-offs. De rest van het seizoen stelt op deze manier helemaal niks voor. Ik ben blij dat we vandaag eindelijk keihard hebben geknokt, maar dat heeft wel een jaar op zich laten wachten. Je laat PSV nu toch ook geen nacompetitie spelen met Ajax en Feyenoord.'

Het was niet alleen het relaas van een gefrustreerde verliezer, want ook aan de kant van Amsterdam werd er hard tegen de competitievorm aangeschopt. Aanvoerder Bas Nieuwe Weme, die in het eerste kwartier al twee treffers voor zijn rekening nam, stelde de play-offs verantwoordelijk voor de grillige prestaties van zijn team.

Tegen de topploegen (Den Bosch, HGC en Bloemendaal) verspeelde de winnaar van de reguliere competitie slechts één punt, terwijl tegen de zwakke opponenten zeven punten verloren gingen. 'Het is onbegrijpelijk dat zo'n systeem er door de hockeybond wordt doorgedrukt, als er zoveel spelers tegen zijn', aldus Nieuwe Weme.

Niet bekend

Nieuwe Weme: 'Beide ploegen zijn lastig. Den Bosch heeft de beste keeper van Nederland (Ronald Jansen) en HGC de beste starfcorner (Bram Lomans).' De aanvoerder beweerde gisteren geen moment in onzekerheid te hebben verkeerd over het bereiken van de finale, hoewel Bloemendaal het de ploeg in de tweede helft nog erg lastig maakte.

De Amsterdammers, die zaterdag het eerste duel met 2-1 wonnen, leken de wedstrijd snel te willen beslissen. Bij rust keek Bloemendaal al tegen een 3-1 achterstand aan door doelpunten van Nieuwe Weme en Peters. Het was te danken aan de nimmer aflatende inzet van Teun de Nooijer, die twee fantastische wedstrijden speelde, dat zijn ploeg niet voortijdig het hoofd lieten zakken.

De Nooijer bestookte het Amsterdamse doel met aanvallen en sleepte zijn ploeggenoten mee in zijn enthousiasme. Amsterdam, dat na rust zeer behoudend op de eigen helft bleef spelen, gaf de Bloemendalers zoveel ruimte dat het middenveld volledig open kwam te liggen.

Keeper Bart Looije behoedde zijn team voor een nederlaag. Hij stopte vier van de zes strafcorners en keerde een snoeiharde inzet van Bovelander. De schade bleef daardoor beperkt tot twee doelpunten uit strafcorners van de Nooijer en Bovelander, mede omdat de scheidsrechter een in eerste instantie toegekende strafbal (omdat Looije de bal opzettelijk met de hand over het doel zou hebben getikt) herriep.

Daarmee kwam een einde aan het tijdperk Bovelander, jarenlang het boegbeeld van het Nederlandse hockey. Boem Boem Bovelander werd hij ook wel liefkozend genoemd, want zijn verwoestende strafcorners maakten hem berucht en bemind tot aan het andere eind van de wereld.

Zijn vertrek laat een grote leegte achter bij Bloemendaal en niet alleen vanwege zijn speltechnische kwaliteiten. Voor de vacante leidersrol heeft niemand zich vooralsnog gemeld en het machtsvacuüm baart coach Franklin Dikmoet zorgen. 'Een markant figuur verlaat ons. Bovelander staat boven alle partijen. Hij is een sleurder, hij creëert sfeer in een team, is rustig en relativerend. Zo iemand is niet snel te vervangen.'

Meer over