Update

Bouwmeester kan wereldtitel ruiken

Zeilster Marit Bouwmeester heeft vandaag in Perth een stevige optie genomen op de wereldtitel in de olympische Laser Radialklasse. De 23-jarige Friezin beleefde een topdag voor de Australische westkust. Ze kwam zelf in de twee dagraces als 7de en 5de binnen, terwijl klassementsleidster Evi van Acker twee keer in de middenmoot eindigde (13de en 19de).

ANP
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bouwmeester zette door die resultaten haar achterstand op haar Belgische rivale van 14 punten om in een voorsprong van 6 punten. De Amerikaanse Paige Railey staat derde op 12 punten.

Bouwmeester is al zeker van WK-brons. Morgen is de medalrace, met de beste 10 van het klassement en dubbele punten. 'Als ik in de top drie finish ben ik wereldkampioen', blikte Bouwmeester vooruit naar de allesbeslissende finale. 'Daar zullen we de tactiek op afstemmen. Ik ben blij dat ik mijn kansen eindelijk in eigen hand heb. Nu kan ik het zelf afmaken.'

Bouwmeester won dit jaar al onder meer de wereldbekerwedstrijden in Medemblik en Weymouth, de plaats waar volgend jaar het olympisch zeiltoernooi wordt gehouden. Mede daardoor pakte ze ook de eindzege in het wereldbekerklassement. Vorige maand werd ze voor het tweede jaar op rij gehuldigd met de Conny van Rietschoten Trofee, wegens haar grote prestaties in de olympische zeilklasse.

'Als ik nu ook nog wereldkampioen word, heb ik al mijn doelen voor 2011 gehaald', liet Bouwmeester weten. Ze droomt in Perth van een gouden dubbelslag met haar Engelse vriend Ben Ainslie, de meervoudige olympisch en wereldkampioen in de Laser- en Finnklasse.

'Nee, ik geef hem geen tips. Hij mij trouwens ook niet', lachte Bouwmeester. 'We blijven uit elkaars vaarwater en richten ons op onze eigen campagne. We praten eigenlijk vrij weinig over zeilen als we samen zijn. Maar als we hier allebei wereldkampioen worden, zou dat natuurlijk fantastisch zijn.'

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Meer over