Update

Bouhanni klopt Petacchi in Parijs-Nice

De Franse wielrenner Nacer Bouhanni heeft maandag de eerste etappe van Parijs-Nice gewonnen. De rit ging van Saint-Germain-en-Laye naar Nemours over 195 kilometer. Bouhanni (FDJ) won de sprint van een omvangrijke eerste groep, voor de Italianen Alessandro Petacchi en Elia Viviani.

null Beeld afp
Beeld afp

Bouhanni nam de leiderstrui over van zijn landgenoot Damien Gaudin, die zondag de proloog had gewonnen. Marcel Kittel, de Duitse sprinter van Argos-Shimano die als favoriet voor de sprintzege werd gezien, was door een lekke band achteropgeraakt. 'Ik dacht dat ik voor de winst zou kunnen sprinten, maar toen testte plotseling een klein steentje mijn karakter en zelfcontrole', zo twitterde Kittel, die samen met Tom Boonen in de slotfase wegviel uit het voorste peloton. Blanco-sprinter Mark Renshaw werd zesde.

'In de finale was ik niet bezig met wat achter me gebeurde met Kittel en Tom Boonen', zei Bouhanni. 'Ik was volledig gefocust op mijn sprint. Dit is mijn eerste Parijs-Nice en om dan in de Franse kampioenstrui de eerste etappe te winnen, is geweldig. We gaan de komende dagen voor meer. De tweede en derde etappe zijn ook ideaal voor sprinters, dus dan wil ik weer meedoen om de zege.'

De Nederlander Bert-Jan Lindeman was de hele dag mee in een ontsnapping. De vluchtgroep werd ruim 20 kilometer voor de streep ingerekend. De renner van Vacansoleil-DCM veroverde wel de bergtrui. Lieuwe Westra staat nu op 1 seconde van Bouhanni vierde in het algemeen klassement, Wilco Kelderman zevende.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over