Nieuws

Botic van de Zandschulp bereikt derde ronde Roland Garros, waarin Rafael Nadal wacht: ‘Ik kan van iedereen winnen’

Botic van de Zandschulp heeft voor het eerste de derde ronde op Roland Garros bereikt. De 25-jarige Nederlander rekende in de tweede ronde in Parijs af met Fabio Fognini en kan zich gaan opmaken voor een duel tegen Rafael Nadal.

Guus Peters
Van de Zandschulp met slaat een backhand in zijn partij tegen Fognini. Beeld ANP / EPA
Van de Zandschulp met slaat een backhand in zijn partij tegen Fognini.Beeld ANP / EPA

Op de vraag of Van de Zandschulp woensdagavond naar Feyenoord of Nadal ging kijken, hoefde hij niet lang na te denken. ‘Ik hoop dat Feyenoord wint, maar ik ga naar Nadal kijken’, zei de Nederlander na zijn gewonnen partij in de tweede ronde tegen Fabio Fognini. Van de Zandschulp stond met 6-4, 7-6, 3-2 voor toen een kuitblessure de Italiaan dwong op te geven.

Terwijl Feyenoord de finale van de Conference League verloor van AS Roma zag Van de Zandschulp later op de avond op zijn hotelkamer hoe de dertienvoudig winnaar van Roland Garros in de tweede ronde eenvoudig afrekende met Corentin Moutet, de Franse nummer 139 van de wereld (6-3, 6-1, 6-4).

Voor Van de Zandschulp is het de eerste keer dat hij de derde ronde in Parijs haalt. De als 26 geplaatste tennisser wist dat hij in de eerste twee rondes de topspelers zou ontlopen en voegde zich bij de laatste 32 in Parijs. Met Nadal als tegenstander moet hij in de derde ronde meteen de Mount Everest beklimmen. ‘Of ik van hem kan winnen? Ik denk dat ik op dit moment van iedereen kan winnen', aldus Van de Zandschulp.

De Veenendaler stond niet eerder tegenover Nadal. De Spaanse gravelkoning kende een gemankeerd voorseizoen op gravel, maar oogde in de eerste twee rondes fit en scherp en stond nog geen set af. Sinds zijn debuut in 2005 verloor Nadal slechts van twee tegenstanders in Parijs (één keer van Soderling en twee keer van Djokovic). Eerder dit seizoen veroverde hij op de Australian Open zijn 21ste grand slam titel − een record.

Nonchalance

Van de Zandschulp moest woensdag eerst zien af te rekenen met de excentrieke Fognini, nummer 51 op de wereldranglijst. Bij de even geniale als merkwaardige artiest is het altijd maar de vraag hoe zijn pet staat. ‘Hij liep er nonchalant bij en er zat weinig tempo in tussen de punten. Ik kon zijn spel moeilijk inschatten en hij maakte af en toe onverwachte keuzes.’

Van de Zandschulp speelde vanwege de wind minder aanvallend dan normaal en trok de eerste set overtuigend naar zich toe. Maar aan het begin van de tweede set leek hij zijn concentratie kwijt en maakte hij een paar slordige fouten. Fognini - in 2011 nog kwartfinales in Parijs - liep uit naar 1-5, maar moest toezien hoe Van de Zandschulp terugkwam tot 4-5. Op het moment dat de 35-jarige Italiaan de set kon uitserveren, schoot het in zijn kuit.

‘Daarna speelde hij een beetje half, maar sloeg af en toe wel winners uit stilstand’, aldus Van de Zandschulp. ‘Dat maakte het lastig voor mij om gefocust te blijven en mijn intensiteit hoog te houden.’ Bij een 3-2 voorsprong in de derde set voor Van de Zandschulp kwam Fognini naar het net gelopen om zijn tegenstander de hand te schudden.

Frustratie

Tallon Griekspoor kon het voorbeeld van Van de Zandschulp niet volgen en en verloor in de tweede ronde. Op baan 13 maakte de 25-jarige tennisser uit Nieuw-Vennep een gefrustreerde en geïrriteerde indruk tegen Brandon Nakashima. Het lukte de nummer 58 van de wereld niet om de teleurstelling van de vier verspeelde setpunten in de eerste set van zich af te zetten (6-7, 4-6, 2-6).

Griekspoor blokkeerde en produceerde drie missers op een rij. Vier harde klappen op het gravel en een racket aan diggelen waren de reactie op de gemiste kansen in de tiebreak in de eerste set. Niet veel later greep Nakashima, de mondiale nummer 75, zijn kans wel met beide handen aan.

Na zijn mooie overwinning in de eerste ronde op de hoger geplaatste Alejandro Davidovich Fokina (ATP-28) onderging Griekspoor tegen Nakashima een fysieke en mentale lijdensweg. ‘Als je die tiebreak niet wint, dan hakt dat erin’, zei hij. Ook speelde zijn broze schouder op. De hulp van een fysiotherapeut op de baan mocht niet baten in de derde set.

‘Ik slik al twee weken medicatie die ik niet hoor te slikken’, bekende hij ruim anderhalf uur later tijdens de persconferentie. ‘Ik heb al jaren last van mijn schouder. Nu ik de laatste weken minder wedstrijden gespeeld heb, speelt de schouder sneller op. Ik heb meer tijd nodig, maar die heb ik mezelf niet gegeven omdat ik hier wilde staan.’

Cachet

Griekspoor gaf zijn debuut op Roland Garros afgelopen zondag extra cachet door gravelspecialist Fokina in vier sets te verslaan, maar bekende dat die fraaie zege het alleen maar moeilijker had gemaakt voor hem tegen de lager geplaatste Nakashima. ‘Je wilt altijd meer, zeker na zo’n mooie overwinning.’

De Nederlander kende een moeizame aanloop richting Parijs. De afgelopen maanden leed hij veel nederlagen en stond regelmatig met blessures aan de kant. Op Roland Garros hoopte hij die narigheid van zich af te slaan. Maar fysieke malheur zat hem dwars.

Aan het begin van de derde set kreeg hij last van buikpijn vanwege de vele medicatie hij had ingenomen. ‘Drie weken geleden had ik getekend voor de manier waarop ik het heb opgepakt, maar deze wedstrijd is gewoon balen.’