Bos kan verloren seizoen toch als kampioen afsluiten

Meewarige blikken vielen Erben Wennemars ten deel toen hij Jan Bos twee maanden geleden een Angstgegner noemde. De voormalig wereldkampioen sprint was geen schim van zichzelf....

'Ik spreek vaker de waarheid', verzuchtte Wennemars zaterdag nadat duidelijk werd dat Bos de slechtste winter uit zijn carrière door een wonderlijke speling van het lot toch nog als wereldkampioen kan afsluiten.

Als gevolg van een blessure van Wennemars' ploeggenoot Simon Kuipers mocht hij invallen op de 1000 meter. Hij versloeg de regerend wereldkampioen uit Dalfsen prompt, in wat hij de beste race van zijn leven noemde.

Dat Bos zijn vorm had teruggevonden was de afgelopen twee weken al gebleken. Bij de World Cups in Collalbo en Inzell reed hij buiten mededinging fabuleuze tijden, al werd hij geholpen door gunstige weersomstandigheden. Bos reed als enige in de avonduren, toen de zon geen nadelige invloed meer had op het ijs.

De snelle tijden leken Bos niets op te leveren. De commissie topsport van de KNSB besloot vorige week dat hij in Thialf, de laatste kans op kwalificatie voor de WK afstanden in Seoul, slechts reserve zou zijn. De commissie maakte geen gebruik van de mogelijkheid om Bos een startplaats te gunnen, wat op grond van de reglementen had gekund.

Bos moest hopen op een blessure bij één van de vijf Nederlandse deelnemers aan de World Cup in Thialf. Van Velde leek de meest voor de hand liggende kandidaat. De olympisch kampioen, die net als Wennemars al verzekerd was van deelname aan de WK afstanden, meldde zich met een liesblessure af voor de 500 meter.

De 1000 meter liet Van Velde echter niet aan zich voorbij gaan. Hij wilde zijn positie in het World Cup-klassement niet verspelen, aldus zijn verklaring. Bos en zijn trainer Kosta Poltavets geloofden daar niets van. Van Velde zou hebben gereden om te voorkomen dat zijn ploeggenoot Beorn Nijenhuis in de strijd om het laatste WK-startbewijs concurrentie zou ondervinden van Bos.

Met de afmelding van Kuipers, vrijdagmiddag, besefte Bos dat hij zijn lot in eigen handen kon nemen. De zenuwen sloegen meteen toe: 'Ik zat onwijs te shaken, echt niet te geloven.'

Bos wist dat niet alleen deelname aan de WK afstanden op het spel stond. Zijn toekomst was in het geding. Drie weken geleden werd zijn ploeg DSB plotsklaps opgeheven, terwijl hij verzekerd dacht te zijn van een contract tot de Spelen van 2006. Terwijl ploeggenoten snel onderdak vonden bij andere merkteams kon hij slechts speculeren over zijn toekomst.

Bij TVM en Sponsor Loterij, de ploegen van Van Velde en Wennemars, is Bos niet welkom. De redenering: teveel kapiteins op één schip veroorzaken ellende.

Ook op belangstelling van nieuwe sponsors mocht Bos zich niet verheugen. Zijn matige prestaties dit seizoen waren bepaald geen reclame. Het leek bovendien alsof Bos zijn hart had verpand aan wielrennen. Hij hoopt zich als baanrenner te plaatsen voor de Spelen van Athene.

Van nervositeit over de toekomst was na het startschot evenwel niets te merken. Bos opende degelijk, vervolgde met een ronde van 25,5 en besloot zijn rit met veruit de snelste laatste ronde van alle deelnemers: 26,9. Zijn tijd (1.09,21) was slechts 0,1 seconde langzamer dan het baanrecord dat Wennemars vorig jaar reed.

Nijenhuis, Bos' rivaal in de strijd om het startbewijs voor de WK, liet zich niet kennen. Hij ging rapper over het ijs van Thialf dan ooit tevoren en behield zijn derde plaats in het World Cup-klassement, achter winnaar Wennemars en Van Velde. Maar op Bos moest hij een seconde toegeven. 'Ik heb er geen negatieve gevoelens over', zei de 19-jarige. 'Je moet tegen de besten rijden. Dat is sport. Ik was goed, maar niet exceptioneel.'

Bos reageerde uitgelaten op de winst. 'Het is gelul dat wielrennen en fietsen niet samen gaan', zei hij geprikkeld. Hij leek te willen geloven dat wraak op DSB hem had geïnspireerd tot zijn stunt. Maar uiteindelijk verwees hij naar zijn techniek. Hij heeft zijn slag teruggevonden dankzij trainer Poltavets, die hem in januari onder zijn hoede heeft genomen nadat de sprinttrainer van DSB aan de kant werd gezet. 'Ik rijd beter dan ooit. De oude Bos is terug.'

Meer over