Boos wonderkind haalt gram met supertijd

Boze Pieter was een dag later alweer de aloude Pietertje Lacht. Pieter van den Hoogenband, zaterdag nog verontwaardigd over de bestuurlijke onkunde bij zijn eigen bond, zwom op het slotnummer van de Nederlandse kampioenschappen kortebaan naar de snelste 100 meter vrije slag uit zijn al rijk beladen loopbaan....

Bij de succesvolle poging van PSV om het nationaal record op de 4 x 100 meter wisselslag aan te scherpen snelde Van den Hoogenband op de laatste aflossing in 46,52 door het water. De dag tevoren had hij die persoonlijke split-tijd, in de 4 x 100 vrij, op 46,63 gebracht.

De supervorm, zelfs niet aangetast door de zware jetlag van de dertig uur durende reis van Australië naar Nederland, moet nog even worden bestendigd. Voor de volgende maand staat in Berlijn een aanval op het wereldrecord kortebaan op het programma. De recordtijd van de Rus Popov op de 100 meter (46,74) is rijp voor de sloop, zo heeft Van den Hoogenband bedacht.

Het wonderkind van het Nederlandse zwemmen lachte zondagmiddag, na het zoveelste bewijs van zijn bijzondere watersnelheid, alweer zijn breedste lach. Hij was pas laat in het zwembad gearriveerd. Hij had uit onvrede over het competitieschema zijn zwemdag buitengewoon ingekort. Hij had de 50 vlinder en 100 vrij geschrapt en kon daarom 's morgens, voor de series, vrijaf nemen. 'Effe heerlijk uitslapen', zei hij met een brede grijns.

Zaterdag, de dag dat hij even zijn boze gezicht opzette, was Van den Hoogenband tot dat drastische besluit gekomen. Hij had een half jaar geleden de zwembond (KNZB) vriendelijk doch dringend verzocht de 1500 meter tussen zijn twee nummers te plaatsen, opdat hij tussen 50 vlinder en 100 vrij voldoende rust zou genieten om op beide afstanden voluit te gaan.

Radicaal vergeten op het bondsbureau, gaf oud-bondscoördinator Ad Roskam een dag later toe. Hij had ermee ingestemd, 'kleine moeite'. Er waren er meer op het kantoor in Nieuwegein geweest die zeiden dat Van den Hoogenbands verzoek ingewilligd moest worden, maar effectief was er niets mee gebeurd.

En daarom koos Van den Hoogenband zaterdag voor een kwade grimas - dat kost de man met de immer krullende mondhoeken aanzienlijke moeite - en trok hij zich, als uiterste consequentie, terug voor het persoonlijke programma van zondag. Hij vond het allemaal 'waardeloos', hiervoor had hij niet zijn trainingskamp in Melbourne met enkele dagen ingekort, maar hij vond dat er deze keer een daad gesteld moest worden.

Het was een actie van de man die vindt dat er in Nederland te weinig gedaan is met zijn olympische succes. Die van mening is dat er professioneler gewerkt zou moeten worden bij de verschillende clubteams en dat er maar één manier is van topsport bedrijven: alles opzij zetten voor dat ene doel.

De houding van Van den Hoogenband prikkelt en begint in Nederland zijn vruchten af te werpen. Bij de Europese titelstrijd in Berlijn werd nog estafettegoud op de 4 x 100 vrij verspeeld, omdat een zwemmer als Ewout Holst zijn individuele interesse niet wilde opgeven voor het collectieve belang.

Vorige week werd Nederland in het Duitse Riesa zonder Van den Hoogenband Europees kampioen kortebaan op de 4 x 50 vrij en Holst liet daartoe zijn persoonlijke vlindernummer schieten. Voor de plaatsen in de estafettes voor de WK in Barcelona, komende zomer, dreigt nu zelfs een zware strijd los te barsten. Op de 4 x 100 staan, achter de onaantastbare Van den Hoogenband, vijf mannen in slagorde klaar: Johan Kenkhuis, Mark Veens, Ewout Holst, Klaas-Erik Zwering en Mitja Zastrow.

Zastrow, gisteren bij ontstentenis van Van den Hoogenband de nieuwe Nederlandse kampioen op de 100 vrij, is een Duitser die al anderhalf jaar wacht op een Nederlands paspoort. De lange atleet is een duidelijke aanwinst voor de nationale estafetteteams, zelfs voor de opeens ook begeerde 4 x 200 vrij-ploeg. Zastrows inzetbaarheid voor de wereldkampioenschappen in Barcelona lijkt gewaarborgd, maar bij de bond en bij zijn club PSV durft niemand daar zijn handtekening voor te zetten.

Van den Hoogenband merkte er zondag niets over op. Hij kent de reputatie van zijn bond. Hij nam het vooral op voor zijn Philips-teamgenoot Klaas-Erik Zwering die wat hem betreft de zwemprestaties van het najaar heeft geleverd. In Australie sloot de rugslagzwemmer, op de 200 meter, aan bij de wereldtop. Hij verbeterde vier keer een nationaal record.

Gisteren deed hij daar een vijfde (100 rug, 54,06, als startzwemmer) en zesde (wisselslagestafette) recordverbetering bij. Het was nodig om een vreselijke blunder van vrijdag goed te maken. In de 4 x 200 vrij loste Zwering PSV-teamgenoot Joost ten Have te vroeg af. Hij ging ging na de zesde baan (van acht) van Ten Have te water. De jetlag had hem een zware black-out geleverd en kostte PSV een kampioenschap en een clubrecord.

Meer over