Update

Boomstra 'zwaar aangeslagen' na mislopen wereldtitel

Roel Boomstra heeft de wereldtitel bij het dammen woensdag niet kunnen veroveren. De laatste partij van het 20-jarige talent eindigde in een plusremise in het voordeel van zijn Oekraïense opponent Joerij Anikejev. Boomstra had alleen bij winst nog kans op de titel, maar werd door zijn minremise uiteindelijk derde.

Roel Boomstra. Beeld anp
Roel Boomstra.Beeld anp

De eindzege ging naar de Rus Aleksandr Georgijev, die daarmee zijn titel prolongeert. Hij versloeg in zijn partij Adonis Ano, waardoor hij niet meer te achterhalen viel door de concurrentie. Daar kon de overwinning van Jean-Marc Ndjofang op Alexander Getmanski ook niets meer aan veranderen. De Kameroener ging dankzij zijn zege nog wel Boomstra voorbij en pakte het zilver.

Boomstra had de eerste Nederlandse wereldkampioen dammen sinds Harm Wiersma in 1984 kunnen worden. De 20-jarige Emmenaar speelde echter een minremise in zijn laatste partij in het Russische Oefa en moest zich door zeges van Aleksandr Georgijev (eerste) en Jean-Marc Ndjofang (tweede) tevreden stellen met brons.

Zwaar aangeslagen
'Hij is zwaar aangeslagen', reageerde bondscoach Rob Clerc. 'Vooraf gezien zouden we blij zijn geweest met een derde plek, maar nu is het een teleurstelling.' Die teleurstelling zit hem volgens de coach vooral in het feit dat Boomstra als derde eindigde. Daardoor kan hij in 2014 niet meedoen aan het tweekamp met de wereldkampioen.

Volgens Clerc was het nog wel razend knap dat zijn pupil na een grote fout nog een remise uit het vuur wist te slepen. 'Dat getuigt echt van een winnaarsmentaliteit. We kwamen hier voor de eindzege en die loopt hij nu mis, maar ik voorspel dat hij over 2 jaar echt een hele goede kans op de wereldtitel heeft. We blijven de komende jaren gewoon doortrainen. Roel is een gigantische belofte.'

Dankzij zijn derde plek is Boomstra automatisch geplaatst voor het WK over 2 jaar. 'Maar dat is voor nu een hele schrale troost', besloot Clerc.

Meer over