Bonfrère opnieuw bondscoach Nigeria

Jo Bonfrère wordt opnieuw bondscoach van Nigeria. De Limburger, die met het Nigeriaans Olympisch team in 1996 de titel won tijdens de Spelen in Atlanta, volgt de deze week officieel ontslagen Thijs Libregts op....

'Na zijn aankomst zullen de onderhandelingen met het ministerie van Sport worden afgerond. Daarna krijgt hij de leiding over het nationale team', aldus Tijjani Yusuf, secretaris van de NAF.

Bonfrère, die geassisteerd zal worden door oud-speler Stephen Keshi, was voor het WK in Frankrijk zowel in de race als bondscoach van Nigeria als Zuid-Afrika. De Nigeriaanse bond koos uiteindelijk voor de Joegoslaaf Bora Milutinovic als opvolger van de Fransman Philippe Troussier, omdat gevreesd werd dat president Abacha zijn uitverkiezing zou verbieden. Een boze Bonfrère liet zich toen ontvallen nooit meer naar Nigeria te zullen terugkeren. Troussier werd daarna boven Bonfrère verkozen als bondscoach van Zuid-Afrika.

Bonfrère, die als voetballer uitkwam voor MVV, stapte na hert succes in Atlanta net als Libregts, op wegens problemen rond de betaling. Yusuf: 'Door zijn prestaties in het verleden willen wij opnieuw met Bonfrère gaan werken. Mensen maken ruzie en worden weer vrienden.'

In 1990 kwam Bonfrère voor het eerst naar Nigeria als assistent van een andere Nederlander, Clemens Westerhof. De trainingen werden aan de Limburger overgelaten, die de Nigeriaanse ploeg tactisch inzicht bijbracht. Bonfrère kreeg de loftuitingen van zijn spelers, hetgeen de relatie met Westerhof niet ten goede kwam.

Tijdens de strijd om de Africa Cup, die door Nigeria werd gewonnen, moest er zelfs een derde trainer als doorgeefluik tussen beiden plaatsnemen op de bank. Bij de prijsuitreiking wilde Westerhof Bonfrère niet op het podium hebben, wat de definitieve breuk in hun trainersrelatie betekende.

Na het WK'94 in Amerika, waar de Nigerianen in de kwartfinale werden uitgeschakeld door Italië, werd de gehele technische staf ontslagen. Bonfrère moest in september vorig jaar vertrekken als bondscoach van de oliestaat Qatar, waar hij sinds februari in dienst was. Na die tijd werkte de Limburgse trainer nog bij Al Wahda uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Meer over