Bolt overtreft weer alle verwachtingen

WK..

berlijn De leus op zijn oranje spikes vat zijn visie op de sprint samen: there can only be one, één kan er maar de beste zijn.

Opnieuw overtrof Usain Bolt de verwachtingen, zelfs die van hemzelf. Hij raffelde de 200 meter af in een symmetrische recordtijd: 19,19. Daarmee was hij 0,11 seconde sneller dan in de olympische finale. Met vijf sprinters onder de 20 seconden was het de snelste WK-finale ooit.

Bolt hield nauwelijks rekening met een nieuw wereldrecord. Naar zijn eigen oordeel had hij te weinig getraind op zijn uithoudingsvermogen. Tot de WK had hij slechts driemaal meegedaan aan de afstand waarop hij zijn talent als junior liet zien. Hij werd als 15-jarige wereldkampioen bij de junioren en is de enige tiener die de 200 meter onder de 20 seconden heeft gelopen.

Ook Michael Johnson, de voormalige wereldrecordhouder 200 meter, twijfelde aan de mogelijkheden van Bolt. Hoewel de Amerikaan voorspelde dat de 22-jarige Jamaicaan op termijn onder de 19 seconden zal duiken, meende hij dat de toptijd van vorig jaar, in Berlijn nog stand zou houden.

Sinds het begin van de elektronische tijdregistratie, in 1968, was het wereldrecord tot gisteren slechts vijfmaal verbeterd. Er was een progressie gemaakt van 0,53 seconde. Op de 100 meter gebeurde dat in diezelfde periode zeventien keer, de twee geschrapte dopingrecords meegerekend. De progressie: 0,45.

Uit het geringe aantal records trok Johnson de conclusie dat de tijd op 200 meter erg scherp was. Hij had zelf het wereldrecord in handen van 1996 tot 2008: 19,32.

Misschien overschatte Johnson zijn eigen prestaties. De meeste sprinters wagen zich pas aan de 200 meter als blijkt dat ze niet snel genoeg zijn voor de 100 meter. Het nummer krijgt pas allure als de kampioenen van de meest prestigieuze afstand zich wagen aan een dubbelslag. Bolt is de vierde sprinter in tien jaar die beide afstanden op zijn naam heeft gebracht, na Maurice Greene, Justin Gatlin en Tyson Gay. Carl Lewis heeft de dubbel alleen bij de Olympische Spelen behaald.

Anders dan zijn meeste voorgangers dankt Bolt zijn loopbaan aan de 200 meter. Op grond van zijn snelle tijden kreeg hij als 17-jarige al een contract met kledingsponsor Puma. Dat stelde hem in staat de atletiek fulltime te bedrijven. Hij kon het zich veroorloven aanbiedingen van Amerikaanse universiteiten links te laten liggen om zich op Jamaica tot topsprinter te ontwikkelen.

Zo voorspoedig als het nu lijkt, voltrok die ontwikkeling zich niet. Hij had last van blessures en toonde een gebrek aan discipline. Zijn losse gedrag op de baan is een afspiegeling van zijn frivole levenhouding buiten de baan. Bolt heeft bekend dat hij als tiener marihuana heeft gebruikt.

Zijn doorbraak volgde twee jaar geleden bij de WK in Osaka. Op de 200 meter veroverde hij zilver achter Gay. Zijn trainer hoopte dat hij die afstand zou combineren met de 400 meter, zoals Michael Johnson. Maar Bolt schuwde hij de trainingsarbeid die nodig is voor die afstand.

Bolt moest in 2007 een weddenschap winnen van zijn trainer voordat hij zijn talent op de 100 meter mocht demonstreren. Hij diende het 36 jaar oude nationale record op de 200 meter te verbeteren. Hij slaagde daarin met glans.

Voor Puma is de vroege investering in Bolt goud waard gebleken. Het bedrijft heeft de mediawaarde van zijn drie gouden olympische medailles geschat op 250 miljoen euro. Als dezelfde rekensom op de WK wordt losgelaten, zou de sprinter nu al 165 miljoen euro hebben opgeleverd.

Het einde is niet in zicht. Gezien de gebrekkige voorbereiding van Bolt op de WK lijken nog snellere tijden mogelijk. In Berlijn had hij de wind tegen: 0,3 meter per seconde. In Peking was die tegenwind 0,9 meter. Er is dus weinig verbeeldingskracht nodig om een tijd onder de 19 seconden te voorzien, bij ideale omstandigheden.

Bolt wilde er niet veel bespiegelingen aan wijden. ‘Het was geen goede race, maar wel een snelle. Ik probeerde het, ik stierf’, verzuchtte hij ‘Nu ben ik erg moe.’

Meer over