REPORTAGE

Boksen wordt elitaire denksport

Witteboordenboksen is in. Of je nu een tegenstander aanpakt of een deadline, het is alert zijn, overzicht houden. Wel voorzichtig: een zakenman kan niet met een blauw oog naar zijn werk.

Managers en zakenlieden doen aan 'white collar boxing' bij boksclub Van 't Hof in Rotterdam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Eigenlijk kan Ilja Janvier niet meer. Stoten, hoeken, steeds in beweging blijven. Nooit de dekking laten zakken. 'Nog 10 seconden!', roept de trainer. Even doorzetten nog. Ontwijken die rechter en zelf een aanval plaatsen.

Tijdens een drinkpauze staat Janvier hijgend bij de ring. Het is maandagochtend zeven uur. 'Om acht uur moet ik er echt vandoor', zegt hij tegen bokslerares Marichelle de Jong. 'Ik heb een afspraak.' Afspraken, die heeft hij genoeg. Janvier is salesmanager van Technip, een bedrijf uit de olieindustrie met wereldwijd 33 duizend werknemers.

Met negen andere ondernemers en managers uit het Rotterdamse zakenleven werkt Janvier zich elke maandag in het zweet in de ring. Hoewel de bokssport niet bekendstaat als elitair, wint de pugilistiek aan populariteit onder hoogopgeleiden. Daar is zelfs een term voor: white collar boxing, oftewel witteboordenboksen. De boksclub in Rotterdam is sportvereniging en businessclub ineen. Sinds april 2013 kan het hogere management hier 'onder ons soort mensen' bokslessen volgen.

Eliteboksen

In de ring staan twee directeuren, een interimmanager, een salesmanager, een eigenaar van een visfabriek en een organisator van zakelijke evenementen. Een enorme poster van oud-wereldkampioen en zwaargewicht Mohammed Ali hangt ter inspiratie aan de muur.

Witteboordenboksen is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar de trend eind jaren tachtig inzette. Volgens de meeste verhalen vindt het eliteboksen zijn oorsprong in de legendarische Gleason's Gym in Brooklyn, New York. Hier trainden bokslegenden als Mohammed Ali en Mike Tyson, maar er kwamen ook zakenlieden en beurshandelaren van Wall Street. Veel Amerikaanse boksscholen dreven op de contributies van welvarende zakenlui. Ze werden met intensieve trainingen klaargestoomd voor een gevecht tegen een ander lid uit de maatschappelijke bovenklasse. Collega's, vrienden en familie betaalden een fors entreegeld om hun kennissen te zien boksen. Dat extra geld konden de boksscholen in New York goed gebruiken vanwege de oplopende huurprijzen.

Beeld Guus Schoonewille / ANP

Linkse directe

Er bestaat zelfs een internationale bond voor witteboordenboksen. Via Groot-Brittannië, Ierland en Azië is deze variant van de bokssport nu in Nederland gearriveerd. 'Het is een nieuwe hype onder managers', zegt Janvier.

Voormalig Europees bokskampioene in het weltergewicht Marichelle de Jong is de oprichter van White Collar Boxing Nederland. Het begon met één advocaat die van haar wilde leren boksen. Na hem volgden een longarts en daarna een rits aan managers en ondernemers. Naar Amerikaans voorbeeld zijn vorig en dit jaar in Rotterdam de eerste twee boksgala's voor zakenlieden gehouden.

In Rotterdam beginnen de witteboorden aan een volgende oefening. Een linkse directe en dan een rechter hoek. Pof, pof. 'Ze moeten elkaar echt zien te raken', zegt De Jong. Het shirt van interimmanager Ab Spaan is doordrenkt van het zweet. Spaan werkt bij vredesorganisatie Pax-Peace.

Niet puur instinctief handelen

Boksen is een denksport, vindt hij. Hij legt een verband tussen deze sport en zijn werk. Het is reageren op de tegenstander en vooral overzicht bewaren. Puur instinctief handelen, dus 'actie, reactie', is in het boksen niet slim. Je kunt beter af en toe een stapje terug doen om de situatie te kunnen overzien. Zo is het in mijn werk ook. We hebben daar te maken met deadlines en dan is het aanlokkelijk om door te blijven jagen. Maar je moet ervoor zorgen dat je het grote geheel blijft zien.'

'Het lijkt op schaken', zegt ook Franklin van der Zijde, die met zijn bedrijf fitnessapparatuur importeert. 'Impulsief boksen is niet de beste manier.'

Is boksen het nieuwe golfen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat de Nederlandse boksbond geen gegevens bijhoudt over het opleidingsniveau en het inkomen van zijn leden.

Personal trainers

Feit is dat de bokssport ook aan de Amsterdamse Zuidas school maakt. Bij Clubsportive, een sportclub voor mensen die op de Zuidas werken, vormen de boksers de snelst groeiende groep. 'Het is een behoorlijke trend', zegt assistent manager Tineke Slotema. Midden in de Amsterdamse sportschool staat een boksring waar personal trainers advocaten en bankiers leren boksen. De club gaat uitbreiden. Straks kunnen de sportschoolklanten de hele dag boksen op de vestiging.

Witteboordenboksers blijven in de ring beschaafd, blijkt in Rotterdam. Een zakenman kan niet met een blauw oog of gescheurde bovenlip op zijn werk verschijnen, dus het is niet bedoeling dat iemand met zichtbare schade de sportschool verlaat. Ze zijn onder gelijken, zeggen ze in Rotterdam. Er mag niet worden doorgeslagen.

Boksschool als minder saaie businessclub

Om de zoveel tijd gaan ze bij elkaars bedrijf op bezoek. Laatst waren ze in het Sophia Kinderziekenhuis, waar een arts werkt die lid is van de club. 'Volgende keer is het bedrijfsbezoek bij Technip en dan vertel ik de anderen hoe je olie uit de oceaan haalt', zegt Janvier. Hij ziet er van het hele stel het meest uit als een beroepsbokser. Snelle rode boksschoenen en een waterafdrijvend Nike-tenue. 'Voor mij werkt boksen stressverminderend.'

De boksring is ook een goede plek om te netwerken. Laatst nog bracht Janvier een andere bokser in contact met een van zijn klanten. De boksschool als businessclub, maar dan een minder saaie, is de gedachte.

Na een uur trainen gaan de tenues en bokshandschoenen weer uit, en de slank gesneden colberts en soms spijkerbroeken aan. Boksdocente De Jong heeft voor iedereen een fruit- en groentenshake klaargezet. Het is kwart over acht. De werkdag kan beginnen.

Meer over