WedstrijdverslagPSV – Feyenoord: 1-1

Boeiend en intens duel tussen PSV en Feyenoord levert geen winnaar op

Bij Feyenoord leek de voetballente al begonnen en ook PSV voelde iets van kriebels. Het leverde een wisselvallig duel op tussen de twee ploegen die jagen op de tweede plek.

PSV’er Cody Gakpo probeert een sliding van Leroy Fer te ontwijken. Vlak na de rust maakte Gakpo de 1-1.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
PSV’er Cody Gakpo probeert een sliding van Leroy Fer te ontwijken. Vlak na de rust maakte Gakpo de 1-1.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het viel mee en het viel ook niet mee, het duel der opkrabbelende topclubs. PSV en vooral Feyenoord zouden bij winst plek twee nadrukkelijk in zicht krijgen. Maar de wedstrijd kende geen winnaar. Het werd 1-1, waar het ook 4-4, 1-4 of 4-1 had kunnen worden. Dat vond tenminste PSV-coach Ernest Faber, die blij was met het punt op basis van het spelbeeld.

Er zat energie in het treffen, maar ook onzekerheid die als lamlendigheid zou kunnen overkomen. Balvaardige hoogstandjes en technische onbeholpenheid. Intense fases met snelle aanvallen en dan ineens pauzenummers vol veilige of mislukte passes. Ineens kon de vlam dan weer in de pan slaan.

Met de 1-1 kreeg Feyenoord iets te weinig. Anderzijds kreeg Feyenoord medio december thuis tegen PSV met de 3-1 winst iets teveel, al gaf het de PSV-leiding daarmee de stok om de niet meer gepruimde coach Van Bommel te ontslaan.

Vooral voor rust toonden de bezoekers zich tamelijk superieur. In de naar voren gerichte passing, wat betreft onderling begrip en vertrouwen, in de defensieve organisatie. Feyenoorders spraken dezelfde taal, die van PSV moesten steeds Google Translate erbij pakken.

‘We moesten vaak in de achtervolging, dat vreet energie’, zag interim-coach Faber, die zei te verwachten dat onder meer de opbouw, het versnellen van het spel en het spel in de kleine ruimte zullen verbeteren bij zijn ploeg.

Tja. PSV leefde soms op, maar vooral door aanvoerder Dumfries die het opportunisme oppookte. Bij PSV is de rechtsback het meest doelgericht, degene die altijd maar blijft opstomen. Tussendoor sprong hij wel een keer onder de bal door, waardoor Feyenoord-verdediger Botteghin kon binnenkoppen.

Feyenoorder Steven Berghuis baalt van een gemiste kans. Beeld ANP Sport
Feyenoorder Steven Berghuis baalt van een gemiste kans.Beeld ANP Sport

Kökcü stond aan de basis van die treffer na een ruim half uur met een puntgave hoekschop. Geen toeval. De gedrongen Feyenoord-middenvelder was de baas op het veld, juist door alle door Faber opgesomde kwaliteiten te tonen. ‘Het is mooi dat het eruit komt. Maar ik wil nog dominanter worden net zoals ik in de jeugd was’, zei de 19-jarige middenvelder die zijn meer geprezen generatiegenoot Ihattaren overvleugelde.

Feyenoord werd aan het begin van het seizoen nog uiteengereten door Ajax, maar ook bij vlagen weggespeeld door Emmen en Fortuna. Feyenoord leek af te stevenen op een seizoen zoals tien jaar geleden, toen het met 10-0 van PSV verloor. PSV toonde in de aanloop op sociale media een scène uit dat duel. Het kwam een beetje misplaatst over, daar Feyenoord het vorige seizoen liefst 18 punten achter PSV eindigde, maar inmiddels een punt meer heeft, met een wedstrijd minder gespeeld. Het speelt donderdag bovendien thuis tegen eerstedivisionist NAC om een plaats in de bekerfinale. PSV werd eerder door datzelfde NAC uitgeschakeld.

Feyenoord hoopt een toekomstbestendiger elftal te hebben. Het verkocht de chronisch wisselvallige buitenspeler Larsson afgelopen week voor vijf miljoen euro zodat het straks de bank en de flanken kan versterken. Wellicht vertrekt sterspeler Berghuis nog, maar daar zullen de nodige miljoenen tegenover staan.

Nieuwe defensie

Bij PSV heeft de aanval nog steeds de meeste potentie, ondanks het tussentijdse vertrek van Bergwijn voor 32 miljoen euro. In Eindhoven moet echter een compleet nieuwe defensieve organisatie verrijzen. Alleen Dumfries is topclubwaardig, maar ook hij zal azen op een zomerse transfer. Met Schwaab, Hendrix en Rosario komt PSV niet verder, zo bleek ook zondag.

PSV heeft veel meer geld tot zijn beschikking, maar Feyenoord is op de transfermarkt de laatste tijd veel succesvoller. Waar de dure PSV-aankopen van afgelopen zomer (Doan, Baumgartl, Bruma) alleen nog op posters rond het stadion schitteren, was de laatste aankoop van Feyenoord, de lepe spits Bozenik, al na acht minuten in de buurt van een doelpunt toen hij net voorlangs volleerde.

Veel ruimte kreeg ook linksback Haps, die als linksbuiten mocht acteren. Daar speelde de 26-jarige Feyenoorder voor het laatst in de jeugd, en bovendien is hij pas net weer fit. Bovendien dacht Advocaat zo Dumfries in te tomen. Dat laatste lukte Haps matig, Dumfries kopte onder meer tweemaal rakelings naast. In aanvallende zin maakte Haps in de eindfase steeds de verkeerde keuze.

Ergerlijker voor Advocaat was het spel van zijn lankmoedige rechtsback Karsdorp, die de schotvaardige Gakpo vlak na de rust zomaar liet lopen. Op aangeven van Thomas vond de PSV-linksbuiten de verre hoek voor de 1-1 en gaf zo even het momentum aan PSV.

Lammers, Gakpo en Thomas vieren de gelijkmaker. Beeld ANP Sport
Lammers, Gakpo en Thomas vieren de gelijkmaker.Beeld ANP Sport

Rond de zeventigste minuut had Feyenoord dat terug, toen eerst Berghuis en daarna Bozenik grote kansen kregen. Ze vonden Unnerstall op hun weg. De PSV-doelman redde vooral op de doortikbal van Bozenik fabuleus door in een reflex zijn arm te liften, waarna de bal via de binnenkant van de paal weer in zijn reusachtige handen rolde. PSV vreesde later een strafschop, toen Dumfries met hoofd en hand naar de bal ging. Maar van de VAR mocht arbiter Higler laten doorspelen.

In de gastenkleedkamer was het na afloop stil, vertelde Kökcü. Hier was een kans om PSV definitief af te schudden gemist, alsmede de klopjacht op de top-2 een voorlopige halt toegebracht.

Meer over