Bobby Robson kan geen kwaad meer doen

Een generatiegenoot, voormalig Nottingham Forest-manager Brian Clough, zei zaterdag nog voor de BBC-televisie dat sir Bobby Robson nu toch echt te oud is om nog op het veld te staan....

Zondag werd er in Saint James Park in Newcastle zelfs breeduit en massaal gelachen: manager Bobby Robson vierde zijn debuut voor eigen publiek met een daverende overwinning. Sheffield Wednesday, net als Newcastle met nog maar één punt uit zeven wedstrijden, werd met 8-0 onder de voet gelopen.

In de ogen van het hondstrouwe publiek van Newcastle United kan Robson voorlopig niets fout doen. De opvolger van Ruud Gullit debuteerde op 11 september als Premier-League-manager met een eervolle 1-0 nederlaag bij titelkandidaat Chelsea en kon vorige week donderdag zijn eerste succes bijschrijven: in het UEFA-cuptoernooi won zijn ploeg in Bulgarije met 2-0 van CSKA Sofia.

Niet alleen de fans maar vooral ook de spelers zijn zeer ingenomen met de komst van Robson. Sterspeler Alan Shearer scoorde gisteren tegen Sheffield Wednesday liefst vijf keer (tweemaal vanaf de strafschopstip) en luchtte na afloop zijn hart: 'Sinds Robson er is is alles veranderd. We staan nog steeds een na laatste maar dat zou je de laatste anderhalve week niet zeggen als je bij ons in de kleedkamer bent. De sfeer is geweldig.'

Het was juist Shearer, aanvoerder van de Engelse nationale ploeg, die constant overhoop lag met Robsons voorganger Gullit. In die strijd liet Gullit zijn macht gelden door ook één van Shearers vrienden aan te pakken: middenvelder Robert Lee kwam onder Gullits leiding nooit meer aan spelen toe maar is nu door Robson weer in de basis opgenomen.

Het heeft er alle schijn van dat Newcastle zijn somberste periode achter zich heeft. Tegen het arme Sheffield (Jonk speelde niet mee, oud-Ajacied Sibon viel bij een 7-0 stand in) schoot Robsons ploeg met scherp terwijl er eindelijk ook eens geen tegendoelpunt werd toegestaan. Het was zeven maanden geleden dat Newcastle voor het laatst een competitieduel zonder tegendoelpunt afsloot.

Shearer sloeg gisteren al in de eerste helft driemaal toe. In de laatste tien minuten van de wedstrijden schoot hij nog tweemaal raak. De andere doelpunten kwamen van Hughes, Speed en Dyer, de jonge, snelle verdediger die door Keegan bij de nationale ploeg is gehaald.

Waar de rust bij Newcastle United is weergekeerd staat de boel nu bij Sheffield op springen. Danny Wilson wordt na Gullit vermoedelijk de tweede manager die naar een andere baan kan uitzien. Voorzitter Richards heeft zich weliswaar altijd zeer lovend uitgelaten over de werkwijze van Wilson maar heeft volgens enkele Engelse media al contact gezocht met oud-bondscoach Hoddle.

Met Sheffield is het halverwege het vorige seizoen al mis gegaan toen de Italiaanse sterspeler Di Canio voor zoveel problemen zorgde dat hij werd verkocht aan West Ham United. Diens landgenoot Carbone is nu de splijtzwam in de ploeg. Wilson passeerde hem onlangs als basisspeler waarna Carbone weigerde op de reservebank plaats te nemen.

Carbone is uit op een vertrek bij Sheffield, de geplaagde Wilson zegt te blijven vechten voor een ommekeer. De 8-0 typeerde hij als 'een vernedering' maar, zo zei hij, 'ik loop nu niet weg. Zo koppig ben ik wel.'

Wilson's optimisme over zijn aanblijven wordt niet gedeeld door de Engelse bookmakers. Die maakten bekend geen weddenschappen meer aan te nemen over een voortijdig ontslag.

Meer over