Boardman door val uit Tour

Het secondenspel in de aanloop naar de werkelijke strijd is geletruidrager Chris Boardman maandag fataal geworden in de Tour de France....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De onfortuinlijke renner kwam zo hard in botsing met een paal, dat hij met een grote hoofdwond en een hersenschudding in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Ook in 1995 moest Boardman de Tour al vroeg verlaten. Tijdens de proloog in Saint-Brieuc ging de tijdritspecialist na drie minuten op het natte wegdek keihard onderuit.

Nadat Boardman zaterdag de proloog in Dublin op zijn naam had geschreven, stelde hij zich tot doel Ierland in het geel te verlaten. De karavaan is gisteravond, meteen na de finish in Cork, per vliegtuig overgebracht naar het Franse Roscoff, waar vandaag de derde etappe van start gaat.

De minimale voorsprong van Boardman in het klassement werd zowel zondag als maandag bedreigd door de sprinters die onderweg, bij de tussensprints, verbeten jacht maakten op het tricot van de leider.

Toen ze zich opmaakten voor de derde tussensprint, ging Boardman aan zijn eigen nervositeit ten onder. Totaal onverwacht kwakte hij tegen het asfalt. Hij nam de Belg Johan Bruyneel in zijn val mee.

Ook Erik Dekker verliet de Tour. De Nederlander kwam een dag eerder zwaar ten val en hoewel hij nog wel aan de tweede etappe begon, moest hij de strijd na honderd kilometer staken.

Zie ook pagina 11

Meer over