Bloemendaal toont vechtlust

Onomstotelijk bewijs hadden ze niet in handen. Dus zochten de hockeyers van Oranje Zwart zondagmiddag op het veld van Bloemendaal naar objectieve getuigen....

De scheidsrechters kwamen niet in aanmerking, want die zaten volgens de verliezer mee in het complot om Oranje Zwart in de play-offs dit jaar vroegtijdig te laten struikelen.Ten faveure van Bloemendaal natuurlijk, dat wisten ze in Brabant zeker.

‘Er mocht hier vandaag maar een ploeg winnen’, sprak Eric Verboom, de verliezende coach, geëmotioneerd. ‘Er is met twee maten gemeten.’

Bloemendaal legt genadeloos het karakter van de Eindhovense club bloot. Het brengt het beste en het slechtste in spelers, trainers en supporters naar boven. En andersom geldt precies hetzelfde.

Het maakt de duels tussen Bloemendaal en Oranje Zwart tot de vermakelijkste in de hoofdklasse. Niet alleen op het veld, ook daarnaast. Eerder dit seizoen gooide de aanhang van Bloemendaal aardappels op het veld, om de ‘boeren uit de provincie’ te provoceren.

Vorig jaar was er het zogenaamde pizza-incident, waarbij in het hotel van de Eindhovenaren de nacht voor de finale van de play-offs pizza’s werden bezorgd. Het had een averechts effect. Oranje Zwart won in Bloemendaal, net als dit jaar in de reguliere competitie. De Musschen versloegen dit seizoen elke tegenstander, behalve Oranje Zwart.

Er was daarom reden voor grote bezorgdheid bij de nummer een van de competitie. Maar op wat balorige ‘Bloomigans’ na, die met een scheidsrechtersfluit de Eindhovense spelers in verwarring brachten, bleef iedereen rustig op het Kopje.

De oorlog werd vooral door Oranje Zwart gevoerd. De Brabanders betichtten de tegenstander van competitievervalsing. Vorige week verloor Bloemendaal het laatste competitieduel met 2-3 van HCKZ. Het kostte Oranje Zwart bijna een plaats in de play-offs.

Vervolgens maakte de hockeybond bekend dat het eerste duel tussen de nummers een en vier van de ranglijst op zaterdag 13.00 uur was gepland. Volgens Oranje Zwart had Bloemendaal daar de hand in gehad. Op deze manier zouden hun spelers Jamie Dwyer en Luke Doerner hun vliegtuig naar Australië nog kunnen halen.

De Australiërs van Oranje Zwart, Troy Elder en Lucas Judge, waren al eerder vertrokken voor het slot van de Australian Hockey League. In Bloemendaal werd om de suggestieve verhalen slechts gelachen. Het vliegtuig vertrok zaterdag namelijk pas om negen uur ’s avonds.

Met vier doelpunten hadden de Australiërs zaterdag een groot aandeel in de 6-3 overwinning van Bloemendaal. Maar een dag later werden ze node gemist. Oranje Zwart had amper een kwartier nodig om het resultaat van de verloren thuiswedstrijd weg te poetsen. Met sprankelend en initiatiefrijk hockey werd de tegenstander al op eigen helft onder druk gezet. Doelpuntenmakers Robbie Reckers (2) en Paul Maas combineerden zich moeiteloos een weg door de verdediging.

‘Ze zijn gewoon bang van ons’, constateerde Verboom tot zijn genoegen. Niemand in Bloemendaal zal Oranje Zwart hardop tot Angstgegner uitroepen, maar dat de Eindhovenaren een verlammende werking hebben op het elftal van Michel van den Heuvel, tonen de cijfers aan. Zaterdag werd de balans enigszins hersteld. Maar zondag schudde de favoriet voor de titel het juk wederom pas laat van zich af. ‘In de kleedkamer zijn tijdens de rust heel wat scheldwoorden gebruikt’, zei Van den Heuvel.

Meijer maakte vervolgens na bijna twintig minuten spelen het belangrijke eerste doelpunt voor Bloemendaal. Daarna profiteerde Teun de Nooijer twee keer van de manmeersituatie na een gele kaart en tijdstraf voor Rademakers.

Oranje Zwart had vervolgens de pech dat scheidsrechter Van Putten tijdens de verlenging Van den Heuvel achter de omheining stuurde. De coach van Bloemendaal zette zijn scheldkannonnade in op het moment dat Oranje Zwart op weg leek naar de golden goal. Die kwam nu in de laatste seconde op naam van Klaver.

‘Ik kan dit geen ultieme revanche noemen’, spotte Verboom. ‘Voor een ultieme revanche had Bloemendaal glansrijk moeten winnen. Ze hebben geluk gehad en hulp.’ Onomstotelijk bewijs werd daarvoor nog niet geleverd.

Meer over