Blij met brons na een ‘perfecte’ vijfkamp

Na twee tweede plaatsen bij grote titeltoernooien moest Karin Ruckstuhl vrijdag een stapje terug doen op het erepodium. Maar groter was de vreugde over haar prestatie nog niet eerder bij de vijfkampster, die bij de EK indoor in Birmingham naar brons reikte....

Zelfs een vierde plaats zou haar vrijdag nog tevreden hebben gestemd. Met twee Nederlandse records (op de vijfkamp, 4801 punten, en bij het hoogspringen, 1.88 meter), persoonlijke records bij het kogelstoten (13.83 meter) en de 800 meter (2.16.65), een evenaring van haar toptijd op de 60 meter horden en een degelijke prestatie bij het verspringen (6.50 meter) kon dat ook nauwelijks anders.

Vorig jaar werd ze tweede bij de WK indoor in Moskou. Het was haar eerste grote internationale succes. Maar Ruckstuhl vond het maar een alledaagse prestatie en die verdiende een alledaagse behandeling.

In de National Indoor Arena liet Ruckstuhl zich opstuwen door het ongekend hoge niveau. Zelfs Carolina Klüft had moeite om haar ongeslagen status, die al vijf jaar duurt, intact te houden. Naast zilveren medaillewinnares Kelly Sotherton mocht ook de Nederlandse meerkampster naar huis terugkeren met het idee weer iets dichter bij de onaantastbare Zweedse gekomen te zijn.

De progressie die de 26-jarige atlete boekte, was enorm. Ruckstuhl, die in de aanloop naar de EK werd geplaagd door tal van kleine blessures, had er wel een verklaring voor. Haar zilveren medailles mochten dan in eigen land redelijk onopgemerkt zijn gebleven, het verschafte haar wel status bij NOC*NSF.

Samen met haar vriend en meerkamper Chiel Warners traint Ruckstuhl tegenwoordig drie dagen op Papendal. Ze hebben er een eigen kamer. En haar trainer, Ronald Vetter, is fulltime beschikbaar. Het wierp al meteen zijn vruchten af.

Rens Blom merkte dat de status van een regerend wereldkampioen niet zo groot is dat hij alles gedaan krijgt van zijn concurrenten. Heel vriendelijk vroeg hij tijdens de kwalificaties van het polsstokhoogspringen aan Björn Otto of die zijn laatste beurt voorbij wilde laten gaan. De Duitser was al geplaatst en zou, als hij over 5.70 meter ging, in een keer vier collega’s naar huis sturen, onder wie Blom.

Otto, nota bene een trainingsmaat, was niet gevoelig voor diens smeekbede. ‘Het is nu even zuur, maar ik heb geen zin om met een lang gezicht naar huis te gaan’, zei Blom, die over 5.55 meter ging.

Ook Rutger Smith werd uitgeschakeld. De kogelstoter kwam slechts tot 19.19 meter.

Meer over