Update

Bleekemolen met kramp naar zesde plek in Le Mans

De Nederlandse autocoureur Jeroen Bleekemolen is vandaag als zesde geëindigd in de beroemde 24 Uur van Le Mans. De Aerdenhouter, die afwisselend met de Fransman Nicolas Prost en de Tsjech Neel Jani een Lola bestuurde, moest in de topklasse LMP1 17 ronden toegeven op de winnaar.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Audi troefde in de 79e editie van de beruchte autorace Peugeot af. In een spannende slotfase bleef het trio Marcel Fässler, André Lotteler en Benoit Treluyer de Peugeot van Sebastien Bourdais, Simon Pagenaud en Pedro Lamy voor. De plaatsen twee tot en met vijf waren ook voor Peugeot.

Audi boekte al zijn tiende overwinning in de laatste twaalf edities en dat mocht gerust een verrassing heten, want het Duitse automerk bracht maar één bolide aan de finish. Tweevoudig winnaar Allan McNish crashte al in het eerste uur van de race. Mike Rockenfeller, de winnaar van vorig jaar, reed later de tweede Audi aan gort.

Rivaal Peugeot voerde tegen het einde van de langeafstandsrace op Circuit de la Sarthe de druk op de laatste Audi op. Bourdais en consorten namen enkele keren kort de leiding, maar de Duitser Lotteler haalde nog net genoeg snelheid uit zijn bolide om met 13 seconden voorsprong naar de winst te rijden.

Jan Lammers haalde het einde van de race niet. De ervaren autocoureur, voor de 22e keer actief in Le Mans, deed mee in een hybride sportwagen van het Zwitserse Hope Racing, maar de Oreca viel uit met technische problemen. Debutant Jaap van Lagen kwam met een Porsche 911 uit in de GTE Proklasse en behaalde de 23e plaats.

Bleekemolen stapte met kramp in zijn benen en tintelende voeten uit de auto. De Nederlandse autocoureur had 10 uur voor zijn rekening genomen achter het stuur van de Lola. 'Qua beleving en rijden was dit mijn mooiste Le Mans.' Het was ook zijn zwaarste. 'Mijn voeten tintelen en mijn knie is verrot.

De Lola heeft een vrij zwaar gassysteem, dus ik moest steeds hard duwen op het pedaal', zei Bleekemolen op Radio 1. 'Maar ik kan nergens over klagen. Ik heb het geen moment niet naar mijn zin gehad.'

De coureur was getuige van een bikkelharde strijd tussen Audi en Peugeot. 'Ze halen je als gekken in en zetten hem er gewoon tussen, hoor. Ze moeten er vol voor gaan. Prachtig om mee te maken.'

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over