Update

Blazer bekent: omkoping bij WK's 1998 en 2010

De Amerikaan Chuck Blazer, voormalig lid van het hoofdbestuur van de wereldvoetbalbond FIFA, heeft bekend dat er bij de toewijzing van het WK in 2010 in Zuid-Afrika sprake is geweest van omkoping. Ook heeft hij toegegeven dat hij rond het WK in 1998 in Frankrijk steekpenningen heeft aangenomen. Dat valt op te maken uit het rechtbankverslag dat woensdag via de Amerikaanse justitie in de openbaarheid is gekomen.

Blazer met FIFA-baas Blatter. Beeld afp
Blazer met FIFA-baas Blatter.Beeld afp

Volgens Blazer heeft hij met anderen in het uitvoerend comité van de FIFA tussen 2004 en 2011 steekpenningen ontvangen in verband met de toewijzing van het WK aan Zuid-Afrika in 2010. Hij zegt daarbij dat deze praktijken voor de betrokkenen vrij normaal waren. Volgens de Amerikaanse justitie is met de fraude en corruptie, die over een periode van 24 jaar werd uitgevoerd, een bedrag van ruim 150 miljoen dollar (ruim 130 miljoen euro) gemoeid.

Blazer was tot 2013 lid van het dagelijks bestuur van de FIFA. Hij trad af terwijl er een onderzoek naar hem liep door de FIFA en de FBI. Vervolgens bekende hij dat hij zich had schuldig gemaakt aan onder meer omkoping, belastingontduiking en witwassen.

Blazer heeft nadien de FBI geholpen bij het onderzoek naar andere zwendelaars binnen en buiten de FIFA. Onduidelijk is nog of er een deal is gesloten. Mogelijk ontloopt Blazer, die als kroongetuige wordt gezien in het onderzoek naar corruptie binnen de FIFA, een celstraf door zijn medewerking.

Volgens de verklaring van Blazer, die van 1990 tot 2011 ook een topfunctie vervulde in de Concacaf (voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben), heeft hij zich met anderen vanaf 1992 schuldig gemaakt aan (pogingen tot) afpersing. ,,In of rond 1992 heb ik met andere personen omkoping mogelijk gemaakt in verband met de selectie van het gastland voor het WK in 1998'', liet Blazer optekenen.

De ontmaskerde Amerikaan bekent tevens het accepteren van steekpenningen en smeergeld bij de verkoop van uitzendrechten en andere rechten bij minimaal vijf edities van de Gold Cup, het belangrijkste toernooi voor de landenteams van de Concacaf.

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over