Update

Blatter-opposant Hammam beschuldigd van omkoping

De FIFA begint een onderzoek naar Mohamed Bin Hammam. De Qatarees die strijdt om de voorzittershamer van de wereldvoetbalbond, wordt beschuldigd van omkoping. Dat maakte de FIFA bekend. Bin Hammam moet zich zondag in Zürich melden voor verhoor.

ANP/Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Drie dagen later neemt hij het in de verkiezing op tegen Sepp Blatter, de huidige preses van de grote sportbond.

Chuck Blazer, net als Bin Hammam lid van het uitvoerend comité van de FIFA, heeft de beschuldigingen dinsdag gemeld bij secretaris-generaal Jerome Valcke. Het zou gaan om een vergadering op 10 en 11 mei, waarbij Jack Warner ook aanwezig was. De bestuurder uit Trinidad en Tobago is voorzitter van de Concacaf, de voetbalbond voor Noord- en Midden Amerika en het Caraïbisch gebied.

De ontmoeting vond plaats bij de Caribische bond. Bin Hammam zou daar stemmen hebben 'gekocht' om zijn kansen op het voorzitterschap te vergroten. Ook Warner, die eveneens vicevoorzitter van de FIFA is, wordt verhoord in Zwitserland. Een speciale commissie gaat onderzoeken of beide bewindslieden de ethische code hebben geschonden.

Het onderzoek is een fikse tegenvaller voor Bin Hammam. De 61-jarige preses van de Aziatische voetbalbond heeft de strijd tegen corruptie juist als speerpunt gebruikt om zijn rivaal Blatter te bestrijden.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over