REPORTAGE

Blatter moet weg! (Maar roep het niet te hard)

De eerste bijeenkomst van de actiegroep voor een open, moderne FIFA mist vuurwerk. De kans dat Sepp Blatter de baas blijft, is ook veel te groot.

Mark Misérus
Blatter Beeld ap
BlatterBeeld ap

Van onze verslaggever Mark Misérus Als de naam van Sepp Blatter woensdag voor de zoveelste keer door het Europees Parlement galmt, grijpt Damian Collins in. Het Britse Lagerhuislid wil graag benadrukken dat de actiebeweging New FIFA Now niet louter is opgericht om de bejaarde voorzitter van de wereldvoetbalbond van zijn troon te stoten.

De gisteren in Brussel gelanceerde campagne van New FIFA Now is geen anti-Blattercampagne, benadrukken de initiatiefnemers. Dat zou ook onverstandig zijn, want de Zwitser wordt ondanks alle perikelen in mei vermoedelijk herkozen als FIFA-voorzitter.

Ook bij de nieuwste tegenbeweging van de wereldvoetbalbond zinspelen ze alvast op die uitkomst. 'Daarom hopen we dat Blatter vooral samen met ons wil werken aan hervorming', zegt Bonita Mersiades.

Ook de Australische verbond zich aan het initiatief van Collins, die in eigen land strijd voert voor meer onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Mersiades was nauw betrokken bij het Australische WK-bid voor 2022, dat kansloos bleek in de wedloop met Qatar.

'In de wielersport werd ook gezegd dat er niets zou veranderen' - Jamie Fuller, drijvende kracht achter New FIFA Now Beeld Andreas Feusi
'In de wielersport werd ook gezegd dat er niets zou veranderen' - Jamie Fuller, drijvende kracht achter New FIFA NowBeeld Andreas Feusi

Er viel evenwel een lichtpuntje te noteren: Blatter schonk als enige zijn stem aan Australië. Zo beweert althans de Fransman Jerôme Champagne, die zichzelf als een van de drie tegenkandidaten voor het FIFA-voorzitterschap heeft opgeworpen. Mersiades lacht. Misschien is de vermeende voorkeur van de FIFA-baas wat waard, mocht hij besluiten de plannen van New FIFA Now aan te horen.

Champagne bezocht deze week de KNVB-burelen in Zeist, waar bestuurders van de bond zijn verhaal aanhoorden. Of hij er sindsdien een stem bijheeft? 'Dat ga ik niet zeggen.' Evenmin wil hij kwijt of al vijf landen zich achter zijn kandidatuur hebben geschaard, een glasharde voorwaarde om de degens met Blatter te kunnen kruisen. Op 29 januari sluit de inschrijftermijn.

Champagne spreekt, als altijd, vriendelijke woorden over Blatter. Dat klinkt enigszins vreemd in het gezelschap waarin hij zich woensdag begeeft. Hij hamert op de goede dingen die de FIFA doet, zoals geld verdelen over kleine, armlastige bonden. Zo viel bij alle federaties vorige maand een 'kerstbonus' op de mat van 300 duizend Zwitserse frank. Cadeautje van Blatter.

Waar dat geld precies vandaan komt? Wie het weet, mag het zeggen. Zulke stof is koren op de molen van New FIFA Now, dat de wereldvoetbalbond tot meer openheid hoopt te verleiden. De FIFA is bovendien arrogant, betoogt Harold Mayne-Nicholls. Hij inspecteerde de kandidaat-landen voor de WK's van 2018 en 2022. 'FIFA is niet de eigenaar van het voetbal. Het voetbal is van niemand.'

De Chileen schetst in een adem de heikele thema's waarmee de FIFA te maken krijgt dit jaar: de verkiezing van een nieuwe voorzitter. De onvrede bij de voetbalsters, omdat ze anders dan de mannen hun WK op kunstgras moeten spelen. Het voetballand dat in niets een voetballand is, maar toch een WK kreeg toegewezen: Qatar. En het herstellen van de eigen geloofwaardigheid, al dan niet daartoe gedwongen door externe onderzoeken en organisaties als New FIFA Now.

Jerôme Champagne Beeld reuters
Jerôme ChampagneBeeld reuters

Strijden voor de goede zaak

Het vuurwerk ontbreekt bij de doop van de actiegroepering. En de verwachtingen dat de Australische zakenman Jaimie Fuller en zijn gelijkgezinden iets kunnen bewerkstelligen in het FIFA-bolwerk, zijn niet bijster groot. Fuller: 'Maar dat zeiden de mensen in het wielrennen ook toen we onze plannen ontvouwden.' Daar droeg Change Cycling Now bij aan de machtswisseling bij de internationale wielerbond.

Bovendien: is sport niet ook een kwestie van strijden voor de goede zaak, zelfs als dat tegen beter weten in is? Fuller vertelt over zijn schoolrugbyteam, dat eens een veel betere tegenstander trof. 'We wisten zeker dat we zouden verliezen en dat gebeurde ook. Maar het kwam niet in ons hoofd op om niet het veld op te gaan en te knokken tegen de ondergang.'

Meer over