Blangé redder in slijtageslag

Na een merkwaardige inzinking en een zo mogelijk nog curieuzer herstel, dwongen de Nederlandse volleyballers Brazilië uiteindelijk toch op de knieën....

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

ALICANTE

Vooraf werd Brazilië aangemerkt als de sterkste tegenstander in de halve finales, waarin verder nog Rusland en gastland Spanje acteren. Vooral daarom is de zwaar bevochte zege een belangrijke opsteker voor de ploeg van Toon Gerbrands. Nederland heeft aan twee zeges voldoende om donderdag de reis naar Italië te vervolgen, waar opnieuw in een poule van vier landen zal worden gestreden om de pot met een milhoen gulden. Italië heeft zich voor die finale als gastland automatisch geplaatst.

Gerbrands wilde het nieuwe systeem niet als excuus aanvoeren, maar de inbreng van de afwezige Bart van der Goor, herstellende van een elleboogblessure, werd node gemist. Te veel druk kwam daardoor op de minder ervaren Cristina en Mike van der Voort te liggen, die dat zowel aanvallend als blokkerend niet waar konden maken.

De rentree van Peter Blangé kon dat verlies maar ternauwernood compenseren. De gelouterde spelverdeler liet de poulewedstrijden aan zich voorbij gaan en kwam pas tijdens de oefenwedstrijden tegen België (afgelopen donderdag en vrijdag) weer in de ploeg. Ondanks zijn onbetwiste kwaliteiten moesten zijn teamgenoten zichtbaar wennen aan de veranderde opstelling.

'Voor mij is het ook de eerste keer dat ik met een andere bal speel', zei Blangé, die daarmee zijn mindere momenten in de wedstrijd verklaarde. De ervaring gaf uiteindelijk echter toch de doorslag. Gerbrands: 'Blangé heeft iedereen op een slimme manier in de wedstrijd gehouden. Hij heeft het fantastisch uitgespeeld.'

Ergelijk echter was het gebrek aan agressie in de ploeg. Wat spel betreft deed Nederland nauwelijks onder voor de jonge Braziliaanse ploeg, maar de Zuid-Amerikanen waren in hun enthousiasme duidelijk de meerderen. Dansend begroetten zij elk gescoord punt, terwijl de mannen van Gerbrands te vaak het moede hoofd lieten hangen.

De eerste set werd zodoende wel erg gemakkelijk uit handen gegeven. Via een haperende sprongservice en een slechte blokkering werden de punten zo goed als cadeau gegeven. Tegen de ontketende Braziliaanse ploeg hadden de Nederlanders in dat stadium niets in te brengen.

'Maar tegen Brazilië komt altijd een moment dat je ze kunt verslaan. Zij kunnen dat hoge tempo nooit drie uur volhouden', zei Blangé. Dat bleek al in de tweede set, waarin de Brazilianen de fouten aan elkaar regen en Nederlnd met 15-13 winst weert terug in de wedstrijd kon komen.

Hetzelfde scenario voltrok zich in de vierde set, waarin Nederland opnieuw een achterstand in sets gelijk trok. Het herstel in die vierde set kwam volkomen onverwacht, nadat Nederland een goede periode op miraculeuze wijze afwisselde met een nieuwe inzinking. Na al een uitputtingsslag van tweeëneenhalf uur moest de vijfde set alsnog de beslissing brengen.

Het slotakkoord was voor Albert Cristina, die met een weergaloze sprongservice het einde van het zenuwslopende duel aankondigde. 'Gewoon een kwestie van keihard doorrossen', zei hij, terwijl de opluchting van de gezichten was te lezen. Echt spannend werd het alleen in de slotfase van de vijfde set. Voor die tijd werden aan beide kanten van het net te veel fouten gemaakt, met name met de services, om het duel werkelijk tot bloei te laten komen.

Blangé: 'Het zag er dan niet altijd even mooi uit, maar we zijn tot de laatste seconde rustig gebleven. Gedurende de wedstrijd kregen we meer controle. Wij beschikken van nature niet over de Zuid-Amerikaanse beleving, maar dat blijkt ook vandaag weer een luchtballon. Als je daardoor heen prikt, stort het als een kaartenhuis in elkaar.'

Meer over