Bijrol voor Spaans tweetal tijdens Afrikaans loopfeest

Het Afrikaanse avondje werd woensdagavond om 18.26 uur ingeleid met het spelen van het Kenyaanse volkslied. De gelukkige was Sally Barsosio, de tiener die dinsdagavond de 10.000 meter won....

Van onze verslaggever

ATHENE

Op de steeple waren de ogen gericht op drievoudig wereld- en Olympisch kampioen Moses Kiptanui, maar in een nationaal onderonsje in de eindsprint werd deze geklopt door zijn jongere landgenoot Wilson Boit Kipketer, overigens geen familie van de superieure 800-meterloper die net even eerder zijn halve finale had afgewerkt. Derde op de steeple werd Bernard Barmasai.

Sinds 1991 heersen de Kenyanen op de steeple-chase. Op de afgelopen wereldkampioenschappen werd echter wel steeds een van de drie finalisten opgeofferd voor het uiteindelijk resultaat. Met gevolg dat er 'slechts' zilver en goud werd gedolven. Dit jaar was voor het eerst de suprematie volledig.

Kiptanui (wereldrecordhouder met 7.59.18) leidde een groot deel van de zware dans, waarbij 28 balken en zeven waterbakken getrotseerd moeten worden. Zijn landgenoten dwarrelden er net achter, hoogstens even voor de voeten gelopen door een enkele Marokkaan en Saoediër. Het veld viel niet uit elkaar, de Kenyanen deden het vrij rustig aan. Pas op het eind kwam de versnelling die de concurrentie naar adem deed snakken.

Een mooi gezicht: drie landgenoten die met lange struikelpassen, de mond open van de inspanning, de tanden wit in het zwarte gezicht, op de streep afstormen. Kiptanui leek even zeker van zijn zaak, maar de kleinere en op dit niveau debuterende Kipketer troefde hem nog net af. Geen naijver na afloop: het drietal legde de handen op elkaars schouders. Kiptanui klaagde wel over een pijnlijke keel.

Op de 1500 meter zou het, zo werd vooraf voorspeld, ook gaan om een Afrikaans onderonsje: de Algerijn Noureddine Morceli tegen Hicham El Guerrouj uit Marokko. De Algerijn verkeert echter niet in zijn supervorm, dat bleek ook al in Hengelo in de miljoenendans met Gebreselassie op de twee mijl.

Aan het tempo van gisteravond kon het niet gelegen hebben. De groep was bij 1100 meter nog geheel bijeen. Daarna had echter niemand een antwoord op de versnelling van de Marokkaan. Olympisch kampioen Morceli ondernam nog een halfslachtige poging, maar wist zich op 250 meter al geklopt. Het zilver ontglipte hem al in de laatste bocht: de Spanjaard Fermin Cacho snelde hem eenvoudig voorbij.

Daarna was het voor de Algerijn nog een heel gevecht over honderd meter. Achter hem kwamen nóg een Spanjaard, een Tunesiër, een Quatarees én een Canadees vervaarlijk opzetten. Dat bleek te veel: Titelverdediger Morceli redde het niet, op de meet werd hij geklopt door nog een Spanjaard, Reyes Esteves, zodat het Afrikaanse feestje woensdagavond toch nog enigszins verstoord werd door twee inwoners van het land dat net ten noorden van de Straat van Gibraltar ligt.

Meer over