Bijrol voor Nederland in politiek spelletje

Als pure en eerlijke sport lijkt volleybal na gisteren te hebben afgedaan. De handelsbelangen van de Japanse televisiezender Fuji wogen bij de samenstelling van het deelnemersveld voor het eerste olympisch kwalificatietoernooi zwaarder dan sportieve overwegingen....

Olympisch titelverdediger Nederland, door de tegenvallende verrichting bij het Europees kampioenschap niet rechtstreeks uitgenodigd voor het eerste kwalificatie-evenement (OKT1), werd afgewezen voor een van de twee wild-card posities in dat World Cup-toernooi. De tickets, verdeeld door de Japanse tv en FIVB-voorzitter Acosta, gingen om extra-sportieve redenen naar Canada en Spanje.

De op de wereldranglijst hoger geklasseerde Nederlandse mannenploeg kreeg tot woede van coach Gerbrands slechts een plaatsje in de wachtkamer voor het tweede en derde olympische kwalificatieronde, OKT2 en 3. Oranje verlaat dat kamertje, zodra een van de Europese deelnemers aan de World Cup (Italië, Rusland en Spanje) zich bij dat toernooi bij de topdrie rangschikt en zich voor Sydney plaatst.

In dat geval zou Nederland, als de nummer vijf van het Europees kampioenschap, als eerste land van de wachtlijst doorstromen om deel te nemen aan OKT2, de continentale ronde, begin januari in het Poolse Wroclaw. In zo'n normale ontwikkeling had Gerbrands gisteren geen enkel vertrouwen.

De bondscoach draafde bij alle media door over de 'schande' dat Spanje na een mislukte aanloop in de World Cup zou uitstromen naar de tweede ronde, het Poolse toernooi, en zo de toelating van Nederland zou blokkeren. 'Het schema is door de toelating van Spanje ontregeld. De gevolgen zijn gigantisch.'

De gevolgen van de teleurstellende prestaties van het Nederlands team van het laatste jaar (zesde op WK, tiende in World League en vijfde op EK) zijn inderdaad fors, maar Gerbrands had mogen vertrouwen op het rechtsgevoel van de Europese federatie CEV. Dat is van een andere morele standaard dan de FIVB-opvatting van zaken.

De Europese koepel sprak zich gistermiddag onmiddellijk uit tegen een Spaanse toelating tot het eigen continentale toernooi. CEV-woordvoerder Rommes: 'Spanje krijgt na de World Cup geen tweede kans. No way. Voor ons is niet de World Cup maar het EK bepalend voor de samenstelling van het toernooi in Wroclaw. Spanje was niet eens op de eindronde.'

De mededeling van de FIVB van 'woensdagmorgen 10.24 uur', aldus de CEV, zal leiden tot de terugtrekking van Spanje uit het pre-kwalificatietoernooi in België. De Spanjaarden hadden zich twee weken geleden ten koste van Finland geplaatst voor 'Vilvoorde'. De winnaar van dat traject mag naar Polen, waar naast de topvier van het EK ook het thuisland zijn olympische kans waagt.

De verrassende toelating van outsider Spanje tot de World Cup is volgens de Nederlandse vice-voorzitter van de FIVB, Herman van Zwieten, vooral om marketing-technische redenen geschied. Vorig jaar werd bij het WK, tot veler verbezing, de Spanjaard Pascual tot beste speler van de wereld gekozen. Coach Pinto werd de creatiefste coach. Zo'n ploeg zou het Japanse publiek niet willen missen. 'Acosta zei dat hij zijn best voor ons gedaan had bij de Japanse tv.'

Van Zwietens andere waarheid, die van de voorzitter van de nationale bond NeVoBo: 'We hadden alles rond gemaakt, de honderdduizend dollar voor de rechten, de tv-uitzending bij de NOS. Maar Acosta ziet Europa als grote bedreiging. Hij zal ons niet bevoordelen. Dat Nederland olympisch kampioen is, telt bij hem niet. Het ging er om dat we zouden worden ingedeeld bij China, Korea en Japan. En die vinden jullie te sterk, zei Acosta. Die hebben liever een minder sterk land.'

Over die weging van belangen had Gerbrands gistermorgen gestampvoet. Hij was 'kwaad en teleurgesteld' geweest. Als Joegoslavië, de nummer drie van het EK en de finalist van het WK, was toegelaten, dan had hij 'er vrede mee gehad'. Maar de invitatie aan Spanje, drie plaatsen lager op de wereldranglijst dan Nederland (negende om zesde), was een klap in het gezicht van de Haarlemmer.

In het politieke spel van de volleybalwereld kan bijna alles. Vier jaar geleden dreigde het vrouwenteam van Rusland olympische kwalificatie te missen en toen werd de ploeg ingedeeld bij het continent Afrika. Spanje zou officieel geen tweede kans kunnen krijgen, omdat in de derde ronde, het OKT3, de wereldranglijst de toelating van het sterkst overgebleven Europese land bepaalt.

Technisch directeur Lopez beweerde gisteren staalhard dat zijn bond voor de 'FIVB-weg' in plaats van de CEV-route had gekozen. Zijn land zou dan twee kansen krijgen. Na de World Cup zou Spanje in een van de drie slottoernooien (tesamen het OKT3) worden toegelaten. Het reglement biedt daartoe een lacune: minimaal vier landen per toernooi, niets over maximaal. De afloop laat zich raden.

Meer over