Nieuws

Bijna vanzelfsprekend winnen vrouwen van Den Bosch de Euro Hockey League

De Euro Hockey League was altijd een mannenonderonsje. De vrouwen hadden hun eigen Europese clubcompetitie. Eentje met minder financiële armslag en minder aandacht. In deze tijd kon dat niet meer, oordeelde de Europese hockeyfederatie EHF. Dat vond hoofdsponsor ABN Amro eveneens en dus streden in het paasweekeinde ook vrouwenteams in de ‘Champions League van het hockey’. Met Den Bosch als eerste winnaar.

Joosje Burg van Den Bosch (links) in een fel duel met de Spaanse doelvrouw Laura Barrios van Club Campo.
 Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Joosje Burg van Den Bosch (links) in een fel duel met de Spaanse doelvrouw Laura Barrios van Club Campo.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

‘Het is heel bijzonder om hier te spelen, met de mannen en de vrouwen samen’, vertelde Fréderique Matla, die tegen het Spaanse Club Campo de Madrid drie van de vijf doelpunten (5-0) voor haar rekening nam. Het is volgens haar een belangrijke stap voorwaarts voor het hockey in het algemeen. ‘En voor het vrouwenhockey al helemaal.’

Het was vooraf moeilijk in te schatten wat ze van hun tegenstander, leider in de Spaanse competitie, konden verwachten. Dat leidde ondanks het Bossche voornemen om snel te scoren tot een aarzelend begin. Matla: ‘Het was eventjes zoeken, maar we vertrouwden op ons spel en wisten dat-ie uiteindelijk wel zou vallen.’

Lidewij Welten opende de score pas in de 18de minuut met een fraaie backhand in de verre hoek. Daarna volgden twee doelpunten van Matla, eentje uit een strafcorner, de ander na een solo-actie. Het vierde doelpunt kwam op naam van Maartje Krekelaar en in het slotkwart was het opnieuw Matla die vanuit een strafcorner doel trof. De Spaanse speelsters stelden daar niets tegenover.

De toetreding van de vrouwenploegen tot de EHL betekent niet alleen dat de hockeysters met videoscheidsrechter en live-verslag op een even professionele omgeving mogen rekenen als de mannen, maar ook op evenveel prijzengeld. De oude prijzenpot is keurig door de helft gegaan. Kreeg de winnende ploeg in de mannenjaren 20 duizend euro. Nu is het 10 duizend euro voor elk van beide verenigingen.

Dat de eerste hoofdprijs, beker en geldbedrag, bij de vrouwen naar een Nederlandse ploeg zou gaan stond van tevoren bijna vast. In de voorloper van de EHL voor vrouwen, de EuroHockey Club Cup, was dat ook steeds zo. De laatste twintig edities gingen altijd naar een Nederlands team en maar liefst 16 keer naar Den Bosch.

Het spannendst was mede daarom de halve finale op zaterdag tegen aartsrivaal Amsterdam. Pas in de laatste minuten bracht Matla Den Bosch naast Amsterdam op 1-1. De Brabantse club won vervolgens op shoot-outs en Amsterdam troostte zich zondag met de zege in de wedstrijd om plek drie.

Bloemendaal wint mannentoernooi

Bij de mannen is de dominantie van de Nederlandse clubs veel minder groot. En dus was de dynamiek in de finale bij de mannen van Bloemendaal anders. Zij hadden in de halve finale met shoot-outs nipt het Belgische Léopold verslagen en wilden er in de slotwedstrijd tegen het Spaanse Atletic Terrassa geen twijfel over laten bestaan wat hun intenties waren. Vanaf het startsignaal speelden ze snel en agressief.

Dat leidde al in de eerste vijf minuten tot treffers van Yannick van der Drift en Thierry Brinkman. Tijdens een Siberisch intermezzo deed even later Pau Cunill namens de Spanjaarden tussen de sneeuwvlokken door wat terug door een strafcorner te benutten, maar verder zou de Spaanse landskampioen weinig meer in te brengen hebben.

Na een benutte strafcorner door Florian Fuchs, een tweede doelpunt voor Brinkman en succesvolle strafbal van Tim Swaen, wist de Spaanse club tegen de verhoudingen in nog één keer te scoren, in de 59ste minuut. De 5-2 kwam op naam van Jordi Bonastre, al was het vooral de wang van Daan Dullemeijer die de bal echt in het doel deed belanden.

Voor Bloemendaal was het de vierde keer dat ze de EHL, opgezet in 2008, wonnen. Daarmee passeerden ze het Duitse UHC Hamburg, dat in de beginjaren van de competitie driemaal de beste was.

‘We waren zo pumped-up om hem te pakken’, vertelde Wouter Jolie na afloop. Hij was er in 2009 bij de eerste Bloemendaalse overwinning ook al bij. ‘Het is helemaal ruk dat er nu geen publiek bij was, maar voor ons betekent deze zege net zoveel als de andere keren.’

De EHL debuteerde dit jaar als gemengd toernooi, maar in de praktijk was dat door de corona-maatregelen nog maar zeer beperkt het geval. De mannen en vrouwen zaten in gescheiden hotels, in hun eigen ‘bubbels’. De enige minuten dat maandagmiddag spelers van Bloemendaal in de buurt waren van hun collega’s uit Den Bosch, was een half uurtje voor de start van de vrouwenfinale.

Terwijl de vrouwen hun warming-up deden, vroeg Brinkman zich aan de rand van het veld hardop af waarom vrouwen al niet veel eerder welkom waren geweest in de EHL. En hij blikte vooruit naar de toekomst, als de pandemie voorbij is en de tribunes weer vol zitten. Dan zal het gecombineerde mannen- en vrouwentoernooi zich echt bewijzen, denkt hij. ‘Dan is het bomvol en heb je hele heerlijke hockeydagen.’

Meer over