Bijna alle recent toegewezen WK's staan ter discussie

De Duitse aanklager is vandaag een vooronderzoek begonnen naar de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland. Het land zou het kampioenschap met zwart geld hebben gekocht. Naast het toernooi in 2006 staan er veel meer WK's ter discussie vanwege 'een dubieuze toewijzing'.

Lennart Klem
Sepp Blatter maakte in 2010 bekend dat Qatar het WK in 2022 mag organiseren Beeld anp
Sepp Blatter maakte in 2010 bekend dat Qatar het WK in 2022 mag organiserenBeeld anp

Japan en Zuid-Korea, 2002

De Spaanse sportkrant AS meldde in juni dat Japan voor 1,5 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) de Zuid-Amerikaanse voetbalbond (CONMEBOL) heeft omgekocht in ruil voor een stem op het bid van de Japanners. Het land organiseerde uiteindelijk het WK in 2002, samen met Zuid-Korea. Japan ontkent alle aantijgingen.

Nicolas Leoz (voormalig voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond) werd eind mei gearresteerd. Hij zou met dertien anderen voor 150 miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen. Sindsdien heeft Leoz huisarrest.

Zuid-Afrika, 2010

Ook bij de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika is smeergeld aangenomen door FIFA-officials. Dat zeiden de Amerikaanse openbaar aanklager Loretta Lynch en aanklager Kelly Currie eind mei van dit jaar tijdens een persconferentie. De ex-vicepresident van de FIFA, Jack Warner, zou alleen al 10 miljoen dollar hebben geëist van de Zuid-Afrikaanse overheid in ruil voor zijn stem voor het WK-bid van Zuid-Afrika. Warner is inmiddels voor het leven geschorst door de FIFA.

De Zuid-Afrikaanse voetbalbond ontkent dat er steekpenningen zijn betaald om het WK van 2010 binnen te halen, maar de Amerikaan Chuck Blazer, voormalig lid van het hoofdbestuur van de wereldvoetbalbond FIFA, bekende wel dat er bij de toewijzing van het WK in 2010 sprake is geweest van omkoping.

De Britse krant Sunday Times meldde begin juni dat Marokko in 2004 de meeste stemmen kreeg van de 24 FIFA-bestuursleden voor het WK in 2010. Zuid-Afrika kreeg desondanks het toernooi na gegoochel met de uitslag.

Jacob Zuma, president van Zuid-Afrika, met de wereldbeker Beeld anp
Jacob Zuma, president van Zuid-Afrika, met de wereldbekerBeeld anp

Rusland, 2018

Justitie in Zwitserland is in mei een eigen strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke frauduleuze handelingen van officials van de wereldvoetbalbond FIFA bij de toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. Rusland versloeg onder meer het gecombineerde Nederlands/Belgische bod tijdens het stemmen.

De Engelse voetbalbond FA heeft in zijn poging het WK voetbal van 2018 te verkrijgen spionnen ingezet om de concurrenten op corruptie te betrappen. De FA zou externe onderzoekers hebben ingeschakeld om 'informatie' te verzamelen. Daaruit zouden talrijke pogingen tot omkoping blijken, zo meldde Sunday Times. 'Uit onze bevindingen blijkt dat landen steekpenningen hebben betaald aan FIFA-leden', meldt een van de onderzoekers.

Sepp Blatter (L) en Vladimir Poetin Beeld anp
Sepp Blatter (L) en Vladimir PoetinBeeld anp

Een FIFA-rapport, gepubliceerd in november 2014, verweet Rusland dat computers die gebruikt waren voor het WK-bid verdwenen of vernietigd waren. 'We hadden de computers gehuurd. Het was slechts een kortetermijnproces, daarom was het niet handig om de computers te kopen', zegt Alexsei Sorokin, directeur van de WK-organisatie. 'We hebben zelfs onze meubelen gehuurd. We hebben volledig meegewerkt aan het onderzoek. Zij stelden ons vragen, wij gaven antwoord. We hebben geen e-mails weggegooid. We hadden computers gehuurd en die teruggebracht. Ze zijn vervolgens door andere mensen gebruikt.'

De Russische president Vladimir Poetin wil niet dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan naar de toewijzing van het WK in 2018, zo zei hij in juni. 'We hebben eerlijk gestreden voor het toernooi en we hebben gewonnen. We waren er klaar voor en dat is wat de FIFA heeft overtuigd.'

Duitse justitie onderzoekt toewijzing WK 2006

De Duitse aanklager is een vooronderzoek begonnen naar aanleiding van berichten dat Duitsland het WK van 2006 met zwart geld heeft gekocht. Als mogelijke misdrijven noemde een justitiewoordvoerster maandag fraude, corruptie en verduistering. Wanneer het onderzoek is afgerond, kon ze niet zeggen.

Qatar, 2022

Sunday Times zegt bewijzen in handen te hebben dat Qatar het WK voetbal 2022 heeft gekocht. Een voormalig FIFA-commissielid uit het land zou zo'n 5 miljoen dollar hebben uitgedeeld aan hoge voetbalfunctionarissen in ruil voor hun steun.

Volgens de krant zou de voormalige vicevoorzitter van de FIFA, Mohamed Bin Hammam uit Qatar, met het geld in zijn hand zijn gaan lobbyen voor steun aan zijn land. Qatar werd in december 2010 gekozen als gastland van het WK. Aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter noemde dat in mei dit jaar nog 'een vergissing', al ontkende hij de geruchten van omkoping toen.

Mohamed Bin Hammam (L) en Sepp Blatter Beeld anp
Mohamed Bin Hammam (L) en Sepp BlatterBeeld anp

Klokkenluider Phaedra Almajid, die een belangrijke rol speelde in de Qatarese WK-campagne, zei in juni dat de bewijslast van fraude en corruptie dusdanig is dat het WK 2022 niet in Qatar zal plaatsvinden.

Ook bij deze toewijzing werd de naam van Warner genoemd. Hij zou ongeveer twee miljoen dollar hebben gekregen in ruil voor zijn steun aan het Qatarese WK-bid. Volgens de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, Khalid al-Attiyah, is jaloezie de oorzaak van de beschuldigingen aan zijn land: 'Door vooringenomenheid en racisme is deze haatcampagne tegen Qatar ontstaan.'

Er zijn tot op heden nog geen ingrijpende maatregelen genomen tegen de WK's in Rusland en Qatar. Ze gaan vooralsnog gewoon door.

Waarom klokkenluider Phaedra Almajid haar belastende verklaringen introk:

'Ik voelde me in 2011 gedwongen om de belastende verklaringen in te trekken toen Qatar dreigde mij wegens contractbreuk 800.000 euro boete te geven. Ik stond helemaal alleen tegenover het rijkste land ter wereld en de rijkste sportorganisatie ter wereld', zegt ze. 'Ik voelde me niet meer veilig, ik moest aan de toekomst van mijn kinderen denken.'

Meer over