Bijltjesdag voor Nederlandse tafeltennissers

De eerste twaalf uur van het WK tafeltennis in Manchester was meteen bijltjesdag. Dat de Nederlandse delegatie vele kopjes kleiner werd gemaakt, was minder verrassend dan de vroege uitschakeling van kanshebbers als Olympisch kampioen Liu Guoliang en Jörg Rosskopf....

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

MANCHESTER

Naast de manhaftige tegenstand van Danny Heister tegen de Fransman Chila was de uitschakeling van Jörg de Cock ook een eervolle. Dat lag vooral aan de tegenstander (wereldkampioen Kong Linghui) en aan de entourage (een tafel in de arena).

Het was in drie games afgelopen, maar De Cock weerde zich kranig, stond zelfs tot ver in de derde game op voorsprong en mocht daarover vertellen voor de Chinese televisie. Weinig Nederlandse achttienjarigen zullen ooit zo'n groot publiek hebben toegesproken.

De Cock was in Manchester vooral om ervaring op te doen en door het winnen van zijn drie kwalificatiewedstrijden is dat ook gelukt. Door ervaring wijzer te worden kan het enig werkelijke talent in Nederland de wisselvalligheid uit zijn spel halen. Donderdagmiddag had hij de grootste moeite met de onbetekende Marokkaan Egdali. Maar een paar uur later bleek tegen de Chinese Amerikaan David Zhuang, ruim honderd plaatsen hoger op de wereldranglijst genoteerd, hoe balvast hij kan zijn.

Bondscoach Peter Engel heeft al geopperd dat De Cock zo snel mogelijk in het buitenland gaat spelen, want de Nederlandse tegenstand is hij ontgroeid. Maar De Cock wil eerst zijn school afmaken en dan pas landskampioen Feyenoord verlaten. 'Als er tenminste een club is die me wil hebben.'

De Bundesliga, de sterkste competitie in de wereld, lijkt voorlopig nog te hoog gegrepen. Tegen de Engelsman Carl Prean verloor hij in het landentoernooi kansloos en die is bij zijn Duitse club slechts derde man. Chen Sung reikte wel tot de tweede ronde door een vlotte zege op de Tsjech Krcil, maar ook zijn WK eindigde vrijdag. De Pool Blaszczyk, ook al te sterk in het landentoernooi sloeg hem in vier games terug.

Meer Nederlandse deelnemers kunnen voortijdig de thuisreis aaanvaarden. Emily Noor en Melissa Muller konden geen positieve draai geven aan hun teleurstellende optreden in het landentoernooi. Ze wonnen nog wel hun eerste game tegen respectievelijk de Roemeense Nastase en Garkauskaite uit Litouwen, maar daarna was het afgelopen.

Meer over