Bij AZ wordt de sfeer er niet beter op

AZ stevent rechtstreeks op degradatie af. Na de 1-4 tegen FC Groningen van zaterdag is een zege bij RKC volgende week noodzakelijk, maar gezien de vertroebelde sfeer zal dat nog een heel karwei worden....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De nederlaag tegen FC Groningen kwam hard aan, maar ook het optreden van voorzitter Scheringa deed pijn. De zakenman haalde, zonder overleg met technisch directeur Vonk, de bij de spelersvakbond VVCS ontslagen Peter Gerards binnen als scout. Met uitspraken over het technische beleid van de toekomst lijkt Scheringa zich te verwijderen van Vonk.

Naar verluidt zou het bestuur komende vrijdag een beslissing nemen over de vraag wie de nieuwe trainer moet worden. Er zijn nog twee kandidaten in de race, van wie de huidige trainer van FC Zwolle, oud-Feyenoorder Jan Everse, de beste papieren heeft.

AZ ging tegen Groningen goed van start, doch daarbij bleef het wel. Na veertig seconden scoorde Snijders uit een voorzet van Heus. De Alkmaarders wisten totaal niet om te gaan met deze zeldzame luxe en Groningen, volgens trainer Van Dijk voor een punt naar Alkmaar gekomen, kreeg de overwinning in de schoot geworpen.

Twee dekkingsfouten leverden de noorderlingen nog voor de rust een voorsprong op. Eerst stond Bombarda, terug van een schorsing, vrij na een vrije trap van Kooistra en daarna kreeg Gorré vrije doorgang van zijn bewaker Doesburg.

AZ stelde daar hoegenaamd niets tegenover. De ploeg miste elke vorm van creativiteit. Groningen voerde de score via wat gelukkige op tot 1-4, de grootste zege van het seizoen. Een inzet van Kooistra dwarrelde via het been van Opdam met een fraaie boog achter doelman Moens en Hesp kopte in eigen doel.

Willem II veilig

Willem II had de meeste belangen in de thuiswedstrijd tegen de muurvaste middenmoter De Graafschap. Het verschil in uitgangspositie en instelling was aan het spel af te lezen. De Tilburgers toonden de meeste wilskracht en winstdrang. De overwinning van 2-0 was daardoor even logisch als verdiend.

In de eerste helft van de zwakke vertoning was de strijd nog redelijk evenwichtig. Van der Haar kopte namens De Graafschap op de paal, De Gier was ook al met een kopbal eveneens dicht bij een doelpunt. Voor de rest viel er voor de rust niet veel te beleven.

Na de pauze gaf Willem II meer gas. Van der Vegt opende de score met een diagonale kopbal uit een vrije trap van Van Hintum. Laatstgenoemde maakte het karwei in de slotfase af. De Gier fungeerde als tussenstation, 2-0. Met een voorsprong van zes punten op NEC en RKC kan er weinig tot niets meer fout gaan voor de ploeg van de scheidende trainer Calderwood (naar NEC).

Curovic uitblinker

Dejan Curovic was weer eens de grote man bij Vitesse zaterdagavond tegen Fortuna Sittard. In de blessuretijd maakte de publiekslieveling de winnende treffer. Omdat Heerenveen verloor van Volendam was de avond helemaal goed voor Vitesse. Een voorsprong van vier punten op de Friezen in de jacht op Europees voetbal mag niet meer uit handen worden gegeven, zo vond ook trainer Henk ten Cate.

Vitesse maakte het zich onnodig moeilijk tegen Fortuna. Door slap te beginnen kregen de gasten alle gelegenheid in hun ritme te komen. De openingstreffer van Fortuna-speler Paauwe in de 19de minuut was ook zeker niet onverdiend.

Het duurde even voordat Vitesse de zaken op orde had. Van de Looi kwam in het veld voor de Mexicaan Del Olmo (die na dit seizoen terugkeert naar zijn geboorteland) en daarmee kon de vormgever van Vitesse, Van den Brom, wat nadrukkelijker het spel naar zijn hand zetten. Vitesse had het geluk dat Mahlas op slag van rust gelijk maakte.

In de tweede helft werd de druk opgevoerd maar het vlot combinerende Fortuna hield vrij gemakkelijk stand. Paauwe kreeg zelfs twee uitgelezen mogelijkheden zijn ploeg opnieuw op voorsprong te zetten. Doelman Westerveld van Vitesse voorkwam twee keer erger. Terwijl iedereen zich verzoend had met een gelijkspel sloeg sluipschutter Curovic toe. De nederlaag van Heerenveen maakte het Arnhemse feest compleet.

'We hadden hier minimaal een gelijkspel kunnen halen', bromde Fortuna-trainer Verbeek na afloop. Collega Ten Cate van Vitesse was het met hem eens. 'Maar daarom ben ik niet minder blij met de punten.'

NAC helpt RKC

RKC heeft in de strijd om de rechtstreekse degradatie te ontlopen zaterdagavond alle medewerking gekregen van 'buurman' NAC. De Waalwijkers wonnen in Breda met 2-0 en hebben daardoor plotseling weer perspectief om het vege lijf te redden en een herkansing te krijgen in de nacompetitie.

De overwinning op NAC was nog verdiend ook. De score had zelfs hoger kunnen uitvallen als Wijnhard in de slotfase geen strafschop had gemist. NAC-trainer Rijsbergen rekende in zijn laatste periode bij de Bredanaars op het eergevoel van zijn ploeg. Hij kwam met de 10.000 toeschouwers bedrogen uit.

NAC, zonder Van Galen (disciplinair geschorst), is de laatste weken niet meer vooruit te branden. Het publiek keerde zich zaterdag massaal tegen de eigen ploeg. De fans riepen zelfs om Edwin Gorter, die al in november uit de selectie werd gezet, maar die volgend seizoen onder de nieuwe oefenmeester Neumann een herkansing krijgt.

Voor RKC was er in Breda ook sprake van een herkansing na de miserabele vertoning van een week geleden tegen De Graafschap. 'Ik kwam hier met gemengde gevoelens naar toe, want ik wist niet wat ik van mijn elftal nog kon verwachten', zei Jacobs eerlijk.

In zijn optimisme rekende hij op een punt, het werden er dus drie. Na 17 minuten opende Van Diemen de score met een fraai schot van grote afstand, maar eigenlijk had RKC dat al eerder moeten doen. Wijnhard en Boogers waren in de beginfase al dicht bij de openingstreffer, omdat NAC slecht verdedigde.

Voor rust kreeg de thuisclub nog wel een paar kansen, maar RKC-doelman Van Dijk was in vorm. Na de hervatting reageerde hij goed op een schot van Roelofsen maar met die kans had NAC het wel gehad.

De beslissing viel pas vlak voor het slotsignaal. Wijnhard zag eerst nog hoe doelman Karelse zijn te zacht ingeschoten strafschop stopte, maar even later had hij toch succes. Brands kopte de bal door na een lange, hoge pass, het centrum van de Bredase verdediging ging weer eens in de fout en prompt was het 0-2.

Meer over