Columnpaul onkenhout

Bier is om te drinken, zeg ik altijd maar

null Beeld

Zondag werd in het naar een biermerk vernoemde stadion van FC Twente tijdens een wedstrijd tegen Willem II een man gesignaleerd die 48 glazen pils droeg. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje, internationaal zelfs. Behalve de lokale krant Tubantia maakten ook de Engelse tabloids The Sun en The Daily Mail er melding van, en vervolgens tientallen andere sites.

Watch astonishing moment FC Twente fan carries 48 BEERS in one go in front of cheering stand against rivals Willem II’, bulderde The Sun. Op het bijgevoegde filmpje droeg een man vijf treden bier. Het gekke was dat het niet dezelfde man was die door Tubantia werd beschreven. Kennelijk waren er zondag twee mannen die in de Grolsch Veste met 48 bier liepen te zeulen.

De man van Tubantia was Christiaan Roetgering (23) uit Enter. Hij vertelde tegen de krant dat 48 bier in zijn vriendengroep geen record was. Dat staat op 50 bier. Zijn foto ging viraal, zoals Tubantia het omschreef. Ook FC Twente zette de foto op Instagram, uit trots vermoedelijk over de opvallende prestatie van deze supporter.

Wat er precies met de 48 glazen bier is gebeurd, is niet bekend. Er is de laatste tijd veel te doen over bier in voetbalstadions. Dat komt doordat er mee wordt gegooid, met de plastic bekers erbij, ook in zuipkeet de Grolsch Veste. Daar is het zelfs de gewoonste zaak van de wereld, schreef Tubantia-verslaggever Leon ten Voorde vorige maand al in een column. ‘Het biergooien op het veld is de moderne variant van het Hi-Ha-Hondelul.’

Het bekendste slachtoffer tot nu toe is Cyriel Dessers, de aanvaller van Feyenoord die in het PSV-stadion werd bekogeld. In de Goffert kregen zondag spelers van Vitesse bier om hun oren van bloeddorstige NEC-supporters die de indruk wekten dat ze liever met stenen hadden gegooid.

Het wordt inmiddels als een serieus probleem beschouwd, een onderdeel van een veel groter thema: supportersgeweld. Dat neemt toe. Op een kwart van het seizoen zijn er door de KNVB al 45 onderzoeken naar geweld gestart. Normaal zijn dat er hooguit 90 per jaar. Het bier gooien heeft een vlucht genomen, constateerde de KNVB.

Ook de directeur van NEC, Wilco van Schaik, had het erover toen hij in een elf minuten lange videoboodschap het woord richtte tot de supporters van de club. Daar was alle aanleiding toe. NEC - Vitesse was een macabere wedstrijd, met tal van incidenten in en rondom het stadion. Een nationaal en landelijk fenomeen, noemde Van Schaik het biergooien. Ik hoop dat we ervan geleerd hebben, zei hij over de opwinding die was ontstaan na de bekogeling in de Goffert. Daar zullen de biergooiers waarschijnlijk niet van geschrokken zijn.

Waarom er in stadions overal in het land met bekers bier wordt gesmeten, is volgens deskundigen zonneklaar. Het komt door corona. Na alle coronabeperkingen lijkt het erop dat sommigen zich grenzeloos laten gaan, aldus de KNVB. Een socioloog en een massapsycholoog die door de Volkskrant werden geraadpleegd, zeiden hetzelfde.

Volgens de massapsycholoog hebben mensen anderhalf jaar lang hun behoefte ‘om emoties te ervaren en te uiten’ niet kunnen bevredigen. ‘Die emoties worden opgeslagen en komen als het weer kan van heel diep naar buiten in de vorm van agressie.’ De socioloog wees op de sociale functie van voetbal en op de collectieve rituelen. ‘Het biergooien wordt haast een soort nieuw ritueel dat steeds terugkeert.’

Het zal wel. Beter zou het zijn als deskundigen eens antwoord zouden geven op de vraag hoe dit nieuwe ritueel zou kunnen worden bestreden en de biergooiers kunnen worden uitgeschakeld. Hier alvast een voorzet.

Opsporen. Meteen uit het stadion zetten. Straffen. Bier is om te drinken, zeg ik altijd maar.

Meer over