Bezwaren NMa tegen bod De Mol op rechten voetbal

Het huidige bod van John de Mol op de voetbalrechten stuit mogelijk op bezwaren van de Nederlandse Mededigingsautoriteit, de NMa....

Van onze verslaggevers Wilco Dekker Maud Effting

Het bod van De Mol geldt naar verluidt voor de samenvattingen van de eredivisie (nu in handen van Studio Sport van de NOS), de tweede rechten van de samenvattingen en de live-wedstrijden op vrijdagavond. Met de tweede rechten kan een zender op maandag een voetbalprogramma samenstellen. Mocht het bod slagen, dan is John de Mol voor zijn kanaal van vrijdag tot en met maandag verzekerd van eredivisievoetbal.

De NMa vindt met name de combinatie van de eerste en de tweede rechten een probleem. In de zogeheten 'informele zienswijze' heeft de mededingingsautoriteit de Eredivisie CV, die de voetbalrechten op dit moment aan het verkopen is, vorige maand al laten weten dat de eerste en tweede rechten bij voorkeur aan verschillende partijen moeten worden verkocht.

Dat bevordert de concurrentie rond de voetbalrechten, die vanwege de hoge kijkcijfers worden gezien als de hoofdprijs voor omroepen. De NMa was juist zeer te spreken over het besluit van de Eredivisie CV om de voetbalrechten op te knippen in zes pakketten, omdat er dan meer onderlinge concurrentie komt tussen de omroeporganisaties. Nu heeft de NOS de rechten voor de samenvattingen in handen, en zendt het commerciële Canal+ eredivisiewedstrijden live uit. De NOS heeft alleen geboden op de eerste rechten van de samenvattingen, en op de radiorechten. Zo zou niet alleen Studio Sport maar ook Langs de Lijn het voetbal kunnen behouden.

Mocht de Eredivisie CV de rechten aan De Mol gunnen, dan gaat de NMa de contracten bestuderen. De toezichthouder kan de overeenkomst alsnog goedkeuren, in zijn geheel verbieden of eisen dat delen van de rechten worden afgestoten, voordat toestemming wordt gegeven.

De Mols jacht op de voetbalrechten leidt mogelijk nog tot een andere complicatie. Telecombedrijf Versatel heeft naar verluidt 30 miljoen euro geboden om de eredivisiewedstrijden live te mogen uitzenden. Dat gebeurt achter de decoder; kijkers moeten dus betalen om de wedstrijden te kunnen zien.

John de Mol heeft een groot belang opgebouwd in Versatel; volgens de laatste informatie heeft hij 25 procent van het bedrijf in handen. Mochten zowel De Mol als Versatel succes hebben met hun bod op de voetbalrechten, dan gaat de NMa onderzoeken in hoeverre De Mol met zijn 25 procent invloed uit kan oefenen op het beleid van de onderneming.

Als de NMa dan concludeert dat de mediaondernemer een vinger in de pap heeft bij Versatel, dan kan dat betekenen dat De Mol zijn belang in het bedrijf moet verkleinen - of zelfs afstoten - om zich van de voetbalrechten voor het open net te kunnen verzekeren.

Meer over