Nieuws

‘Bezoek’ politie wielrenploeg bolletjestruidrager Wout Poels – bus doorzocht, reden onbekend

De Franse politie heeft woensdagavond onderzoek gedaan bij Bahrain-Victorious, de wielrenploeg van bolletjestruidrager Wout Poels. Het hotel in Pau, waar renners en staf verbleven, is doorzocht. Er zijn geen arrestaties verricht.

Wout Poels.  Beeld REUTERS
Wout Poels.Beeld REUTERS

‘Het was niets speciaals. We hadden bezoek van de politie. Ze vroegen renners om hun trainingsschema’s en ze checkten de bus’, zegt Milan Erzen, teammanager van de ploeg, op de wielersite cyclingnews.com. ‘Ze hebben de renners een uur gestoord en aan het eind zeiden ze dankjewel. Ze hebben niet gezegd wat de reden was van hun bezoek. Dat horen we waarschijnlijk wel via onze advocaten.’ Voor Team Movistar, dat in hetzelfde hotel verbleef, had de politie geen aandacht.

Voor Poels was het schrikken, vertelde hij voor de start van de 18e etappe aan de NOS. ‘Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt’, zei hij. De zoektocht in zijn kamer leverde niets op. ‘Ik kreeg een papiertje dat ze niks hadden gevonden en toen gingen ze weer verder.’

Het parket van Marseille bevestigde vanmiddag tegenover persbureau AP dat er sinds 3 juli een vooronderzoek naar de ploeg loopt naar het ‘verwerven, transporteren, bezitten, importeren van verboden middelen of het toepassen van methodes bij sporter die zonder medische doeleinden verboden zijn’. Details over de inval van woensdagavond werden niet gegeven.

Bahrain-Victorious kent een succesvolle Tour de France met etappezeges van de Sloveen Matej Mohoric en de Belg Dylan Teuns. Bovendien hebben ze met Poels de leider in het bergklassement in de gelederen.

Ook eerder dit seizoen presteerde de ploeg goed met een tweede plaats voor Italiaan Damiano Caruso in de Ronde van Italië en de dubbele bergetappezeges van Oekraïener Mark Padun in het Criterium du Dauphiné als uitschieters.

Twijfel

In Le Parisien werden die resultaten begin juni door twee anonieme bronnen in twijfel getrokken, waaronder een ploegbaas van een concurrerend team. ‘Dit doet denken aan de vuile jaren 2000’, zei een lid van een Franse ploeg.

De 33-jarige Caruso is niet van onbesproken gedrag. In 2007 raakte hij, toen nog als amateur, betrokken bij een poging tot dopinghandel. Hij kreeg daarvoor in 2012 een dopingschorsing van een jaar opgelegd die met terugwerkende kracht in ging in 2010. Hij hoefde daardoor zijn straf nooit uit te zitten.

Ook Erzen heeft de schijn tegen. De Sloveense manager werd in verband gebracht met Operation Aderlass, het onderzoek naar de Duitse arts Mark Schmidt, die systematisch bloedtransfusies uitvoerde bij met name langlaufers en wielrenners. Erzen werd niet aangeklaagd.

De beschuldigingen in Le Parisien verwierp hij al eerder. De progressie van zijn ploeg zou te danken zijn aan betere renners, trainers, trainingskampen en voeding. En de agressievere racetactiek die zijn coureurs dit jaar nastreven. ‘Ik ben 110 procent zeker dat we volgens de regels werken.’

Niet voor het eerst

Pau is vaker het decor van dopingperikelen in de Tour de France. In 2005 ging een inval in het hotel van Lance Armstrong net niet door. In 2007 werd de Deen Michael Rasmussen door de Rabobankploegleiding uit de koers gehaald nadat hij gelogen had over zijn whereabouts. In 2012 moest Fränk Schleck langs bij de politie in Pau om uitleg te geven over een dubieuze urinestaal. De Luxemburger stapte daarna uit de wedstrijd.

Een politie-inval heeft niet altijd consequenties. Vorig jaar was het raak bij Arkea-Samsic, de ploeg van Nairo Quintana, ook na de 17de etappe. Twee personen werden door de politie gearresteerd, maar gevolgen voor Quintana of zijn ploeggenoten waren er niet.

De renners van Bahrain-Victorious zijn gewoon van start gegaan in de 18de etappe van Pau naar Luz Ardiden.