Beurshooligans

Nog even en de ranglijst van de Engelse Premier League zou er als volgt uit kunnen zien:..

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Arsenal 17 35 22-8 (617p.)

Man. Un. 17 34 24-9 (577p.)

Chelsea 17 31 21-8 (498p.)

Wensen de sportredacties van de kranten niet zo ver te gaan met hun service, dan zullen de fans twee ranglijsten in de gaten moeten gaan houden, om te zien hoe het er met hun favoriete club voorstaat.

Behalve de sportpagina's zullen zij daarvoor dan ook de beurspagina's moeten openslaan. Deze week kondigden opnieuw twee eredivisieclubs, Southampton en Sunderland, aan dat ze naar de beurs gaan. Van de twintig Premier League-clubs zullen er nog dit jaar zes aan de beurs zijn genoteerd. Tottenham Hotspur was de eerste, Manchester United, Chelsea en Leeds volgden. Uit de lagere divisies zijn aandelen te koop van Preston North End, Queens Park Rangers en Millwall.

Binnen niet al te lange tijd zal dat gelden voor de helft van de clubs uit de hoogste divisie, als Newcastle United, Sheffield United, Aston Villa en Leicester City hun plannen om naar de City te gaan ook gerealiseerd zullen hebben. Arsenal en Nottingham Forest spelen ook met de gedachte.

Tot dusver blijkt beleggen in voetbalclubs een lucratieve aangelegenheid. Wie begin dit jaar duizend pond had belegd in aandelen Manchester United, had daarvoor op dit moment ruim drieduizend pond teruggekregen. Ook de waarde van aandelen Tottenham Hotspur verdrievoudigde bijna, al deed de club het in sportief opzicht niet bijzonder goed.

Financiële analisten in de Londense City geloven dat beleggers met het kopen van aandelen in voetbalclubs relatief weinig risico lopen, omdat de aandacht voor die sport ook in economisch minder voorspoedige tijden op peil zal blijven. Bovendien belooft de komst van betaaltelevisie de voetbalbedrijven geen windeieren te leggen.

Maar het risico van degradatie blijft natuurlijk bestaan, zolang de Football Association niet besluit de degradatieregeling om financieel-economische redenen af te schaffen. Toen Manchester United dit najaar de kwartfinales van de Champions League leek te zullen missen, ging de koers van Manchester United onmiddellijk naar beneden. De ochtend na de winst op Rapid Wien, die de club alsnog verder bracht, stegen ze weer snel.

Voor de eigenaren van de clubs is de beursgang een lucratieve aangelegenheid. De voorzitter van Sunderland, Bob Murray, overwoog twee jaar geleden nog zijn deel in de club te verkopen voor zes miljoen gulden. Als de club op 24 december aan de beurs wordt genoteerd, is Murray's bezit 57 miljoen waard. Zestien procent van de uit te geven Sunderland-aandelen is bestemd voor de fans. Die moeten er wel minimaal honderd kopen, tegen de uitgiftekoers van 585 pence, wat neerkomt op ruim zeventienhonderd gulden.

Een beursgang heeft voor de clubs het voordeel dat er contant geld beschikbaar komt, om spelers te kopen of het stadion uit te breiden. Sunderland wil een nieuw en hypermodern stadion met 41 duizend zitplaatsen bouwen, Southampton wil al jaren verhuizen van het oude The Dell, in het centrum van de havenplaats, naar een nieuw te bouwen stadion aan de rand van de stad.

Met de beursnoteringen zijn voetbalclubs pure bedrijven geworden, die dus ook als broodjes kunnen worden verkocht en gekocht en waar liefde voor de club heeft plaatsgemaakt voor het marktdenken. Dat vaak tot verdriet van de supporters, die het idee hebben dat hun grote liefde een speeltje wordt van uitsluitend naar rendement kijkende patsers.

Sheffield United zal naar de beurs worden gebracht door recreatiebedrijf Conrad. De eigenaar van het bedrijf Loftus Road, dat Queens Park Rangers controleert, besloot, nadat de club vorig jaar degradeerde, zijn aandelen te verkopen en kondigde aan dat hij overwoog Leeds United te kopen. Dat leidde tot protesten van Leeds-fans, zodat de deal niet doorging.

Southampton gaat naar de beurs nadat de club deze week was gefuseerd met een firma die ook in recreatieprojecten zit en daarnaast huizen bouwt voor bejaarden. Mopperende fans zeiden dat, gezien de hoge gemiddelde leeftijd van de selectie, geen betere fusiepartner gekozen had kunnen worden.

Meer over