Betrapte Heras: foutje van het dopinglab

Amper bekomen van de beschuldiging dat Lance Armstrong in de Tour de France van 1999 doping zou hebben gebruikt, lijkt de wielersport ten einde raad na weer een nieuw schandaal....

Van onze verslaggeefster

In afwachting van de contra-expertise heeft Liberty Seguros Heras op non-actief gesteld. Zo schrijven de reglementen van de Protour voor. De Spaanse ploeg had het nieuws over de positieve controle en de voorlopige schorsing nog niet naar buiten willen brengen, maar werd daartoe gedwongen nadat het nieuws, zoals tegenwoordig gebruikelijk in dopingzaken, vroegtijdig uitlekte.

Het duurde ook opmerkelijk lang voordat de resultaten van de urinetest, die op 17 september plaatsvond, op de burelen van de internationale wielerunie (UCI) belandde. Pas op 27 oktober kon ploegleider Manolo Saiz daardoor zijn kopman een voorlopige schorsing opleggen.

Nadat recent een aantal Epo-zaken wegens onzorgvuldigheid werd geseponeerd, besloot het laboratorium van Madrid omzichtig te werk te gaan. Om zeker te zijn van de onderzoeksresultaten werden die naar de erkende laboratoria in Lausanne en Parijs gestuurd voor nadere analyse. De uitkomst bleef onveranderd.

Heras zou zich op de voorlaatste dag van de Vuelta hebben bediend van het verboden bloeddopingmiddel Epo. Hij werd tijdens de twintigste etappe, een tijdrit van Guadalajara en Alcala de Henares, tweede achter specialist Ruben Plaza. Dat voor Heras ongewoon sterke optreden in de race tegen de klok baarde opzien. Want ook zonder die uiterste krachtsinspanning namelijk kon een vierde eindzege, een record, hem al niet meer ontgaan. Mentsjov, de Rus van Rabobank, die lang aan de leiding ging in de ronde, had een achterstand van vierenhalve minuut op de Spanjaard.

De renner houdt, evenals Armstrong, zijn onschuld staande. ‘Dit moet een fout van het laboratorium zijn, er is geen andere verklaring voor’, reageerde de voormalige knecht van Lance Armstrong op de beschuldiging. Zijn advocaten bepleiten nu dat Roberto Heras op 21 november aanwezig mag zijn als de b-staal worden geanalyseerd. ‘Ik ga niet zeggen dat de stalen zeker verwisseld zijn, maar als ze worden geopend voor de tweede test wil ik er wel bij zijn’, reageerde de renner.

De sponsor schaart zich voorlopig nog achter de 31-jarige kopman. ‘Het lijkt ridicuul dat Heras tijdens de voorlaatste etappe van een Vuelta die hij al had gewonnen positief test op Epo’, zei Manuel Piñera, directeur van Active Bay, de eigenaar van de Spaanse wielerploeg. ‘Hij had geen doping nodig om te winnen.’

Piñera waarschuwde ploegleider Saiz vervolgens wel dat zijn sponsordeal met Liberty Seguros op de tocht staat. Het incident met Heras staat niet op zichzelf. Eerder dit jaar mocht Isidro Nozal vanwege een te hoge hematocrietwaarde, wat zou kunnen duiden op Epo-gebruik, niet opstappen in de Dauphiné Libéré en kreeg Nuno Ribeiro een startverbod voor de Ronde van Italië. Ribeiro werd ontslagen. Teamdokter Alberto Garai werd tevens aangewezen als zondebok en uit zijn functie gezet.

‘Het dopingprobleem wordt niet opgelost zonder dat renners, medische staf en ploegleiders en –managers zwaar straffen krijgen opgelegd’, bepleitte Piñera. Vorige maand kondigde de Spaanse regering aan harder op te zullen treden in de antidopingstrijd. Dopinggebruikers moeten vrezen voor gevangenisstraffen. Op Heras zal die nieuwe wet nog niet van toepassing zijn.

Als zijn b-staal positief worden bevonden, wordt de renner voor de twee jaar geschorst. Zijn vierde eindzege in de Vuelta zal hem worden ontnomen en worden bijgeschreven op het palmares van Mentsjov. Het zou een zege voor de geschiedenisboekjes zijn, vond Theo de Rooij, manager van de Rabobank. Cijfers en tabellen veranderen, verder levert het renner noch sponsor iets op. ‘De zege van Mentsjov weegt niet op tegen het verlies dat de wielersport lijdt.’

De wielersport is ten einde raad als het om de bestrijding van het dopingprobleem gaat, reageerde Vuelta-directeur Cordero. ‘Ze is een stap verwijderd van een ramp als de positieve test van Heras in de contra-expertise wordt bevestigd.’ Ook in 2004 werd zijn ronde geteisterd door dopingschandalen. Tyler Hamilton en Santiago Perez hadden bloeddoping nodig om te kunnen excelleren en werden langdurig geschorst.

Meer over