Betonvlechters Austria houden Ajax in bedwang

Duitse discipline en Engelse hardheid eiste Otto Baric, de geslepen Kroatische trainer van Austria Salzburg gisteren van zijn manschappen, en ze bedienden hem op zijn wenken. In het kille Ernst Happel-stadion slaagden Nederlandse avonturiers er niet in de betonnen muur te slechten. Ajax verspeelde in een vreugdeloos duel het eerste punt in de vrijpartij van de Europese kampioenen, 0-0.

Frank Rijkaard in duel met Wolfgang Feiersinger van Salzburg. Op de achtergrond Frank de Boer. Beeld anp
Frank Rijkaard in duel met Wolfgang Feiersinger van Salzburg. Op de achtergrond Frank de Boer.Beeld anp

Tot opwinding leidde het geknuffel in de Champions League van de Oostenrijkse en Nederlandse kampioen slechts een enkel moment, en alleen dank zij inspanningen van Ajax. Salzburg was er slechts in geïnteresseerd geen tegentreffer toe te staan en werd daarvoor in Wenen rijkelijk beloond. Als een punt wordt behaald, keert de UEFA niet minder dan zeshonderdduizend gulden uit.

De Oostenrijkers namen tevens met vreugde kennis namen van de afloop van uitslag van het andere groepsduel. Ook Ajax had baat bij de 0-0 in Athene, waar AC Milan op visite was. Onaantastbaar lijkt het jonge Amsterdamse elftal door te stoten naar de kwartfinale.

Blind afwezig in return
Slechts één tegenslag incasseerde Ajax gisteren en dat was niet het gevolg van de aanpak van Austria Salzburg, een fysiek krachtige, maar tamelijk onbeduidende ploeg die weigert te avonturieren. Aanvoerder Blind vroeg in de 38ste minuut op opheldering bij de strenge Zwitser Röthlisberger en kreeg prompt een gele kaart.

Het was zijn tweede waarschuwing in de Champions League, waardoor hij niet beschikbaar zal zijn in de tweede omloop met de Oostenrijkers, op 2 november in Amsterdam. Röthlisberger bleek gisteren niets geleerd te hebben van zijn flaters bij het WK-duel tussen België en Duitsland die indertijd op last van de FIFA tot een snelle aftocht leidden. De Zwitser was in Wenen kennelijk voorbereid op een spijkerharde botsing en floot de toch al naar adem snakkende wedstrijd dood.

Blind kende hem nog van de thuiswedstrijd van Ajax in 1993 tegen Auxerre toen de Zwitser eveneens een allesbehalve geslaagd optreden verzorgde. De libero had een beter lot verdiend. De 33-jarige leidde de defensie van Ajax, evenals tegen AC Milan en AEK Athene het geval was geweest, geconcentreerd en op majestueuze wijze. Al te veel inspanningen hoefde hij daarvoor gisteren niet te verrichten.

Daarvan getuigde ook het percentage dat Ajax in balbezit was, 68 procent. Salzburg balde slechts eenmaal een vuist, in de eerste, nog enigszins appetijtelijke helft toen Jurcevic de bal enkele centimeters naast het doel werkte.

Opstelling Salzburg

Otto Konrad, Tomislav Kocijan 79' (Ralph Hasenhüttl), Christian Fürstaller, Mladen Mladenovic 75' (Adi Hüter), Leo Lainer, Thomas Winklhofer, Peter Artner, Martin Hiden, Nikola Jurcevic, Heimo Pfeifenberger, Wolfgang Feiersinger.

Transfer Michel Kreek
Voor Michel Kreek zou het zijn laatste (halve) wedstrijd voor Ajax geweest kunnen zijn. De kans is groot dat hij, na Menzo, als tweede Ajacied dit seizoen naar PSV overstapt. Zelf voelt hij daar veel voor. De Eindhovenaren zijn zoekende naar een linksbenige verdediger. PSV wil haast maken met de transfer zodat hij zondag in Eindhoven al inzetbaar is tegen Ajax. De Amsterdammers voelen daar absoluut niets voor.

Ajax denkt door Kreek te verkopen de uitgave voor de voormalige Spartaan Bogarde terug te kunnen krijgen. Ook Kreek (23) mag voor anderhalf miljoen gulden van club verruilen. Hij laat zijn zaken behartigen door VVCS'er Rob Jansen, de man die eerder, zonder concreet resultaat, met Duisburg, Caen, Metz en Wimbledon onderhandelingen voerde.

Kreek loste gisteren in Wenen na rust Overmars af die er aan de rechterkant weinig van terecht bracht en moest afhaken met een liesblessure. Meer nog dan de geblesseerde Davids deed de afwezigheid van de geschorste George Ajax gisteren pijn.

De wissel dwong Van Gaal na de pauze tot een verbouwing van zijn elftal. Ronald de Boer werd rechterspits en Seedorf kreeg in het hart van het veld en de rechterzone een verdedigende taak. Halfweg de tweede helft bracht de trainer Kanu in voor Kluivert.

Weinig attractiviteit
Aan het spelbeeld veranderde er niets, dat bleef geestdodend. Al snel legde ook Ajax zich neer bij het onvermijdelijke, een onzalige 0-0. Slechts één kans kregen de kleumende toeschouwers in het Ernst Happel-stadion na rust te zien. Ronald de Boer perste er na een kopbal van Kanu een halve omhaal uit die door doelman Konrad met de rechterhand fraai werd gepareerd.

Opstelling Ajax

Edwin van der Sar, Michael Reiziger, Frank Rijkaard, Danny Blind, Frank de Boer, Ronald de Boer, Jari Litmanen, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert 67' (Nwanko Kanu), Peter van Vossen, Marc Overmars 46' (Michel Kreek).

Frank Rijkaard in duel met Thomas Winklhofer (L) en Heimo Pfeifenberger (R). Beeld anp
Frank Rijkaard in duel met Thomas Winklhofer (L) en Heimo Pfeifenberger (R).Beeld anp

De meeste gaten in de betonnen muur die Baric in Wenen had opgetrokken waren voor rust geslagen door Van Vossen, de stand-in van George, maar spelend aan de linkerkant. De geplaagde Zeeuw toonde zijn mentale kracht en ontsnapte meerdere malen aan zijn cipier, Winklhofer.

Laatste kans voor Van Vossen
Van Vossen is bezig aan een alles of niets poging om te slagen bij Ajax. Zijn eerste seizoen werd een flop. Hij speelde slechts zes volledige wedstrijden dat is een tikje weinig voor een speler die voor vijf miljoen gulden van Anderlecht werd overgenomen.

Van Gaal doet dit seizoen veelvuldig een beroep op hem als invaller, maar scoren doet hij zelden. Ook een rol als aangever is hem niet gegund. Gisteren bracht hij, na twee succesvolle ontsnappingen, Overmars in de 28ste, en Kluivert in de 34ste minuut in stelling, maar zonder resultaat. De tweede poging leidde overigens wel tot de beste kans van de wedstrijd.

Kluivert verleidde de betonvlechters uit Salzburg tot het schenken van een corner, de zesde die Overmars mocht nemen. Tot zijn ontsteltenis zag de koppende Litmanen de bal tegen de rechterpaal van het lege doel caramboleren. Eerder had de Fin in kansrijke positie doelman Konrad met een halfzacht schot tot de eerste redding van het duel gedwongen.

Austria stelde er zo goed als niets tegenover en bleef negentig minuten lang volharden in het concept waarin tien spelers opdracht hadden om te verdedigen.

De formule van de Champions League is de Oostenrijkers op het lijf geschreven. Omdat in de thuiswedstrijden geen goede uitgangspositie meer hoeft te worden opgebouwd, kunnen ze zich zelfs voor eigen publiek een destructieve strijdwijze permitteren.

En het moet worden gezegd, daarin blinkt de ploeg uit. Het belooft weinig goeds voor de tweede wedstrijd tussen beide ploegen, volgende maand in het Olympisch Stadion.

Meer over