Betaald voetbal voert massaal actie tegen vandalen op tribune

Als Feyenoord zondag tegen Ajax scoort, zal op de tribunes van de Amsterdam Arena alleen het enige meegereisde Rotterdamse bestuurslid De Jong opveren....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

In de Arena blijft het tribunevak dat is bestemd voor supporters van de tegenpartij, leeg. Bij de return, volgend voorjaar (5 april), zullen de Ajax-fans Rotterdam mijden. Daarbij blijft het niet in het Jaar van Bezinning waartoe beide clubs naar aanleiding van de dodelijke steekpartij bij Beverwijk hebben opgeroepen.

Vóór de topper van zondag zal de actie 'Voetbal. Verziek het niet' beginnen. De KNVB wil met de campagne duidelijk maken dat vandalisme een grote bedreiging voor de bedrijfstak is.

'Nog steeds kunnen ouders niet op normale wijze met hun kinderen naar een voetbalwedstrijd. We moeten goedwillende toeschouwers beperkingen opleggen omdat een paar supporters rotzooi schoppen. En we kunnen onze wedstrijden niet spelen op het tijdstip waarop wij dat willen. Daar moet een eind aan komen', zei Ajax-voorzitter M. van Praag, die ook deel uitmaakt van het sectiebestuur betaald voetbal.

Clubbestuurders willen dat de fan zonder angst voor geweld op de tribune kan plaatsnemen. In dat geval kunnen wedstrijden op een televisievriendelijk tijdstip gespeeld worden en zijn de clubs verzekerd van extra inkomsten.

Met spandoeken, advertenties in grote dagbladen, videoclips en televisiereclame roepen de clubs het publiek op zich te bezinnen. De shirtsponsors van Ajax en Feyenoord hebben het shirt eenmalig vrijgemaakt om ruimte te maken voor de slogan van de actie.

De kosten van de actie, 200 duizend gulden, worden gefinancierd uit de boetepot van de KNVB. De grootste bijdrage daaraan komt van Feyenoord. De Rotterdamse club is vorig jaar meermalen bestraft vanwege het wangedrag van haar supporters.

Voorzitter Van den Herik van Feyenoord sprak gisteren van 'een groots optreden' van Ajax en Feyenoord. 'In de hoop dat het Jaar van Bezinning een keerpunt betekent. Dit moet een eenmalig signaal zijn. Want echte wedstrijden speel je met echte supporters', zei Van den Herik, die bij de bekendmaking van de actie bijval kreeg van de voorzitters van beide supportersclubs.

De actie is de komende weken in alle stadions. Het betaald voetbal stelt dit najaar een plan op voor een uniforme benadering van het publiek.

Meer over