Bestuursleden lallen in sekstent clubaandelen onderuit

Vrouwen in het Noord-Engelse Newcastle zijn niet alleen maar 'lelijk', het zijn 'honden'. Engelse vrouwen zijn trouwens allemaal 'gek', want 'ze doen het voor niks'....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

De uitspraken zijn niet afkomstig van een arrogante Manchester United- of Chelsea-aanhanger, maar van de voorzitter en de vice-voorzitter van Newcastle United zelf, Freddie Shepherd (56) en Douglas Hall (39). Shepherd en Hall maakten hun weinig vleiende opmerkingen op 8 maart in een seksclub in het Spaanse Marbella, tegenover een man van wie ze dachten dat het een rijke buitenlandse zakenman was, die meer wilde weten over investeren in een voetbalclub.

Helaas voor het tweetal was dat slechts een cover. In werkelijkheid spraken de voorzitter en vice-voorzitter met een verslaggever van de grote zondag-tabloid News of the World. Die krant heeft een oplage van ruim vier miljoen. Vorige week zondag was dan ook heel Engeland op de hoogte. In de editie van gisteren pakte de krant nog eens uit met acht pagina's nieuwe gepeperde uitspraken.

Ontkennen had geen zin. Alles stond op band, en op video. Shepherd en Hall zeiden het zelf: dat ze de wereld afreisden, zogenaamd op zakelijke en sportieve missies, maar in werkelijkheid op zoek naar de duurste hoeren (het tweetal was erg enthousiast over het Amsterdamse Yab Yum). Ze verklaarden spits Andy Cole voor 21 miljoen te hebben verkocht aan Manchester United, terwijl ze wisten dat hij een carrière-bedreigende blessure had.

Newcastle, toch al in mineur omdat United onder Kenny Dalglish in de degradatiezone is beland, ontplofte, in een woedende storm van verontwaardiging. Een onderzoek van de plaatselijke krant, de Evening Chronicle, wees vrijdag uit dat 96 procent van de aanhang eist dat Shepherd en Hall vertrekken. Afgelopen week, tijdens de verloren wedstrijd tegen Crystal Palace, gooiden ze hun veel te duur betaalde United-shirts op het veld. En er waren natuurlijk de spreekkoren. De mooiste daarvan: There's Only One Mary Poppins. Vrouwelijke fans droegen T-shirts met de tekst: 'Ik Ben Geen Hond'.

Tot dusver hebben Hall en Shepherd geweigerd de consequentie te trekken uit hun ontmaskering. Hall is de zoon van Sir John Hall, de steenrijke projectontwikkelaar die Newcastle United in het begin van de jaren negentig kocht en dank zij wiens miljoenen de club aan haar opmars richting top van de Premier League begon. Hall overhandigde na zijn aftreden als voorzitter zijn aandelen (57 procent, waarde 240 miljoen gulden) aan zijn zoon. Shepherd, een voormalig oud-ijzerhandelaar, bezit zeven procent van de aandelen in Newcastle United Plc.

Shepherd trachtte vrijdag via de rechter nieuwe onthullingen (dat Newcastle United-spelers cocaïne gebruiken en dat drankzuchtige fans een zegen zijn omdat ze drinken in de bars van Shepherd en Hall, onder meer) tegen te houden. Maar de rechter zag daar niets in. 'Als iemand iets vertrouwelijk wil houden, doe je dat niet door erover te praten in een Spaans bordeel', zei hij. Lezers van News of the World konden zondag zodoende een speciaal telefoonnumer bellen, waarop ze konden luisteren naar de band met ontboezemingen.

Behalve dat Shepherd en Hall notoire hoerenlopers zijn, blijkt daaruit nog iets anders: een diep dédain voor de fans van hun club. Die zijn er, zo blijkt uit al hun opmerkingen, uitsluitend om geld aan te verdienen. 'Dit cynisme laat zien dat de fans heel erg laag op hun prioriteitenlijst staan', zei Roger Taylor, voetbalwetenschapper aan Liverpool University, zondag in The Observer.

Volgens Taylor zijn Hall en Shepherd symbolen van een nieuwe mentaliteit in het Engelse voetbal, waar steeds sterker de dienst wordt uitgemaakt door zakenlieden die geen enkele band meer hebben met de basis van de clubs die ze in bezit hebben. Hij noemde Chelsea, waar volgend seizoen de toegangskaartjes vijftig procent duurder worden, en Manchester United als andere voorbeelden. 'Fans zijn niet meer dan kassavoer. De enigen die echt tellen zijn de aandeelhouders.'

Dinsdag komt de Raad van Bestuur van Newcastle United Plc. bijeen, om de jaarcijfers te presenteren en over de crisis te vergaderen. Verwacht wordt dat Hall en Shepherd zal worden gemaand af te treden. Niet in de eerste plaats omdat ze zo grof te keer zijn gegaan, maar omdat hun gedrag een gevaar betekent voor de prijs van de aandelen Newcastle.

Meer over